Измами за милиони евро стои зад акцията в ТЕЦ-овете. Случаят

...
Измами за милиони евро стои зад акцията в ТЕЦ-овете. Случаят
Коментари Харесай

МОСВ не може да се справи само с нарушенията в ТЕЦ-овете frognews.bg

Измами за милиони евро стои зад акцията в ТЕЦ-овете. Случаят бе подхванат от Европейската прокуратура, която проверява частна компания, отговаряща за инспекция на излъчванията на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България. Смята се, че тя е представяла подправени отчети до способените национални органи, с цел да заявява занижени от ТЕЦ-овете излъчвания, според Системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз. По този метод са били ощетени бюджетите на Европейски Съюз и националните бюджети. 

 

ГДБОП и ДАНС преди два дни влязоха в Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”, Топлоелектрическа централа “Брикел ”, Топлоелектрическа централа “Марица 3 ”, както и в топлоцентрали в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

 

ТЕЦ-овете, свързани с името на Христо Ковачки, неведнъж са попадали във фокуса на публичното внимание. В средата на предходната година тогавашният еко министър Борислав Сандов съобщи, че замърсяванията от Топлоелектрическа централа “Брикел ” са в рискови количества, след инспекция в централата. В резултат на това и на други нарушавания, установени от институциите, районната екоинспекция в Стара Загора издаде заповед Топлоелектрическа централа “Брикел “ да спре да работи. Съдът обаче спря заповедта.

 

Относно Топлоелектрическа централа " Брикел " Ренета Колева разяснява, че има установени нарушавания при комплексното му позволение, както и изпускане на нездравословни субстанции, които нарушават качеството на въздуха. Тъй като ТЕЦ-ът апелира затварянето му от екологичните управляващи, обаче, се чака решението на съда.

" Колкото и инспекции да назначаваме и колкото и станции за измерването на качеството на въздуха да сложим, Министерство на околната среда и водите единствено не може да се оправи. Важно е всички институции – правосъдна, законодателна, да са на място ", разяснява Колева.

 

В случай, че бъдат европейската прокуратура откри нарушавания, наказателна отговорност носят притежателят на централите и компанията, която верифицира информацията за парниковите газове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР