Измамата Сан Стефано“ от Иво Инджев – един по-различен прочит

...
Измамата Сан Стефано“ от Иво Инджев – един по-различен прочит
Коментари Харесай

„Измамата „Сан Стефано“ от Иво Инджев – един по-различен прочит на историята
„ Измамата „ Сан Стефано “ от Иво Инджев – един по-различен прочит на историята
Пред доста фенове на историческата просвета журналистът и политически анализатор Иво Инджев показа новата си книга, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тя е озаглавена „ Измамата „ Сан Стефано “ и в нея създателят прави един по-различен прочит на историческите събития, свързани с освобождението на България.

Санстефанският кротичък контракт е прелиминарен и е подписан сред Руската и Османската империи след Руско-турската война (1877-1878г.) Той урежда, въпреки и неокончателно, основаването на Третата българска страна. С неговото сключване е обвързван и националният ни празник – 3 март. Каква обаче е ролята на руснаците в Руско-турскатa освободителна война, в частност тази на граф Николай Игнатиев, както и какъв е характерът на това краткотрайно съглашение? Именно върху тези въпроси разсъждава Иво Инджев в новата си книга.

„ Една от причинrтe да стартира тази книга беше изявление на един обслужващ съветската агитация човек, който предходната година съобщи, че написа книга за граф Игнатиев като за татко на българската нация. Когато прочетох изявлението, това дефинитивно ме взриви “, споделr създателят.

Иво Инджев описа още, че му е лишило няколко месеца, до момента в който откри записките на Игнатиев, които са в размер на 843 страници. „ Огромен по размер поток на мисълта, който той е издал, откакто се проваля на дипломатическия фронт. За това в България се приказва доста малко. За хора като Левски – нищо. Представяте ли си? Този човек е „ пропуснал да забележи “, че съществува Дякона, което е резултат на гузната му съвест. С негово единодушие, минимум, Дяконът е висящ на въжето “, добави още той.

Според Иво Инджев същинската цел на Русия по време на войната не е свободата на България. „ Целите на Русия са изцяло ясни – проливите, да не бъде позволено европейско въздействие в България и българите да бъдат „ оръдие в ръцете на Русия “, както той се показва “, аргументира се създателят. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР