Измамата с Theranos на , фалшивата руска наследница на милиарди

...
Измамата с Theranos на , фалшивата руска наследница на милиарди
Коментари Харесай

Истинската история на Измамникът от Tinder, откраднал $10 млн.

Измамата с Theranos на, подправената съветска " наследница на милиарди ", десетилетната драма с " " - всички те са действителни случаи на дръзки закононарушения, които остават неразкрити с години.

Всички те са и част от новата вълна с филми и сериали, с които най-големите стрийминг платформи попълнят каталозите си през последните месеци. 

Най-актуалната история е на така наречен " лъжец от Tinder ", разказана в нов документален филм на Netflix, който излезе на 2 февруари. 

" The Tinder Swindler " разказва действителните събития от срещите на три дами със сериен манипулатор, който се свързва с евентуалните си жертви през мобилното приложение за запознанства Tinder. 

Мъжът се представя за наследник на израелски олигарх, който се занимава с търговия с диаманти. 

Истинското му име е Шимон Хают, само че за приятелките си той е прочут като Саймън Левиев.

Предполагаемият му татко е така наречен " Крал на диамантите " Лев Левиев - 65-годишен предприемач, роден в Узбекистан, който държи монопол на износа на скъпоценните камъни от Ангола. 

Лев Левиев е действителна персона, има девет деца, само че нито едно от тях не се споделя Саймън/Шимон и семейството няма нищо общо с индивида, който се показва за негов наследник.

Профилът на самозвания " принц " в Tinder обаче незабавно притегля вниманието - 28-годишният мъж се снима на яхти, хеликоптери, първокласни заведения за хранене, екзотични плажове.

Има над 100 хиляди почитатели, акаунтът му е верифициран. 

Жените, които той съумява да притегли, не виждат никакви аргументи да се тормозят от възможна среща, другарство или сантиментална връзка с него. 

Във кино лентата вземат участие три от " жертвите " му - IT-специалистка от Норвегия, която живее в Лондон, маркетинг директорка от Швеция и холандка, която работи в областта на модата. 

Момичето от Лондон - Сесили - се среща няколко пъти с Левиев, който съумява да я накара да се влюби в него и даже я убеждава, че желае да се оженят. Прикритието му остава дейно - той заплаща сметките и продължава да поддържа начин на живот на състоятелен човек. По-голямата част от връзката им обаче протича в негово неявяване.

Мъжът твърди, че е доста ангажиран с работата си, а търговията с диаманти е " рисков бизнес ". 

Намекът, че живее под непрекъсната опасност от враговете му, стартира да се натрапва от ден на ден - досега, в който той желае да употребява нейната кредитна карта или пари в брой на заем, тъй като по този метод " няма да го проследят ". Докато той харчи лимита от нейно име, Сесили се принуждава да тегли задължения, с цел да покрива разноските му.

За няколко месеца тя му обезпечава към 250 000 $, а обещанията му, че ще й ги възвърне в двоен размер, се оказват подправени. В този миг тя търси връзка с финансовата институция и с полицията, откъдето схваща, че е жертва на сериозна машинация. 

Оказва се, че Хают е ползвал една и съща скица по отношение на минимум 13 дами в 7 разнообразни страни по света. Лежал е два пъти в пандиза в Израел и във Финландия за измами, обири и фалшификации на документи. Тъй като е употребявал непознати банкови карти, следенето му е мъчно. 

Местните служби в началото не обръщат задоволително внимание на жалбите на дамите, тъй като не осъзнават какъв е действителният мащаб на закононарушението.

Според данните на създателите на кино лентата той е съумял да открадне към 10 милиона $. 

Филмът на Netflix споделя по какъв начин благодарение на дамите, група проверяващи публицисти от Норвегия съумяват да стигнат до същинската му идентичност. 

Интерпол съумява да го залови през 2019 година Хают е наказан на 15 месеца затвор в Израел по остаряло закононарушение, само че е освободен предварително.

Успокоението на жертвите му, които към момента изплащат задълженията си, е, че самоличността му към този момент е известна на всички места - повече в никакъв случай няма да може да повтори същата машинация, в която ги е въвлякъл. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР