Измамата била по използван през последните месеци сценарий – обаждане

...
Измамата била по използван през последните месеци сценарий – обаждане
Коментари Харесай

Задържаха 34-годишен мъж, минути след като получил пари от ало измама в Шумен

Измамата била по употребен през последните месеци сюжет – позвъняване на стационарен телефон от чужд, който насочва закани за живота и здравето, в случай че не бъде предадена избрана парична сума и второ позвъняване, отново от чужд, който се показва за служител на реда и търси подпомагане от жители за залавяне на телефонни измамници. Жертва този път била 68-годишна жена, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

С концепцията, че оказва помощ на полицията да задържат групата от измамници, шуменката изпълнила напътствията на „ служителя на реда “. Опаковала всички налични парични средства във фолио, сложила ги в торбички и ги хвърлила през терасата на 8 етаж на жилищен блок. Веднага по-късно се скрила в банята, отново съгласно инструкциите, с цел да не пострада в случай че има престрелка по време на задържане на групата. За шанс на жертвата в този миг пред блока й били криминалисти от РУ-Шумен, които от известно време следели придвижването на „ мулето “. Така 34- годишният локален гражданин бил арестуван на място незабавно откакто взел пакета с парите – 1960 лв. и 870 евро.

Работата по документиране на закононарушението продължава под контрол на Районната прокуратура. На този стадий е открито, че мъжът е съпричастен като помощник в още няколко телефонни измами, осъществени на територията на града. При последните случаи, по които се работи, вредите от измамите са на стойност към 110 000 лв..

През първите шест месеца на тази година на територията на ОДМВР-Шумен са регистрирани 22 телефонни измами, 21 от които по схемата „ оказване на подпомагане на полицията за задържане на измамнци “ и една във връзка възнаграждение на капаро за елементи. От хората са отнети 205 000 лв.. По седем от случаите има привлечени обвинени лица. 20 от измамите са осъществени в град Шумен, 2 - в град Нови пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР