Измама за над 14 бона разкриха на сесията в ОбС

...
Измама за над 14 бона разкриха на сесията в ОбС
Коментари Харесай

Ето как е действало сдружението, разобличено в измама

Измама за над 14 бона разкриха на сесията в Общински съвет в Пловдив!

Момчета с положителни сърца, които са съумели да пробият в живота и се пробват да оказват помощ на останалите със същата орис да сторят това? Или следващите измамници, които спекулират с благородна идея? Пред тази алтернатива са изправени персони и институции още през юни тази година, когато деятели на съдружие „ Всички дружно за една идея ” стартират да обикалят ведомства, да популяризират благотворителен концерт на 19 октомври в „ Колодрума ” и да събират пари.

Представят задачата на самодейността като набиране на средства за закупуване на здравна техника за рехабилитация на младежи с увреждания от бившето СУПЗ „ Св. Георги ”. По думите им е нужна сумата от 200 000 лв.. Най-напорист е координаторът Дилян Димитров, който тогава опита да въвлече и в. „ Марица ” в партньорство за оповестяване на концерта и поддръжка на задачата. Днес в Общинския съвет организацията бе разобличена, че употребява подправен документ, в който сякаш представител на ЮНЕСКО поддържа задачата й, а подобен чиновник там няма.

Ето по какъв начин организацията е работила съгласно следствието на „ Марица ”:

Версията

„ Всички ние сме някогашни ученици на обществени домове и откакто сме стъпили на крайници, се опитваме да променим статистиката в страната и да помогнем на деца, които имат нашата орис ”, изясни пред изданието Дилян Димитров. Заедно с него в сдружението съгласно информацията в уеб страницата му са ръководителят Илия Ангелов, Теофил Цветков с сектор „ Социални действия ” и Демир Демирев – асистент уредник.

Дилян описа, че самият той е бил в Родопския интернат, а по-късно учил за готвач в СУПЗ „ Св. Георги ”. На 34 години през днешния ден карал такси. Дилян изясни, че завършва работа в 4 сутринта и в 9 със съидейниците му се събират на оперативка да разпределят дилемите за деня. Понеже нямат пари за офис, срещите ставали в апартамент на „ Жилфонд ”, в който живее чартърен едно от момчетата – на ул. „ Зенит ” 21 в кв. „ Изгрев ”. Там сами вършим рекламните материали – значки, шапки, тениски, които след това продаваме, с цел да събираме в допълнение пари, разказа Дилян.

Запитан от кое място такова съдружие има пари за наем на зала „ Колодурма ”, той отвърна, че предприемач ще заплати крупната сума като подаяние. Твърдеше също, че самият той е взел заем от 22 000 лв., с който да може да купува заготовки за рекламните материали, да уговаря реализатори и да им заплаща капаро за хонорарите за присъединяване. Дилян спрегна като участници имената на група „ Жарава ” – студентската групировка на Пловдивския университет, група „ Бамбини ”, Поли Паскова, Орхан Мурад, Мария Петрова, Йордан Маринов, Славка Калчева, Ненчо от „ Комиците ”. Запитан по какъв начин стига до такива звезди и съумява да ги убеди, отвърна: „ Трудно стават нещата. Подбираме верните хора, публицисти оказват помощ с контакти ”. На въпроса по какъв начин печели доверие при толкоз измамници, които пробват да пласират положителни дела и злоупотребяват с милосърдието, Дилян съобщи: „ Винаги се намира кой да злоупотреби. За всяка стотинка споделяме по какъв начин и къде ще се даде. ”

Координаторът описа още, че сдружението работи от 3 години, първоначално нямало дори компютър и принтер. През май момчетата решили, че с дребни стъпки няма да стигнат надалеч и разширили мащаба – пробвали се да създадат концерт в столичната зала „ Арена Армеец ” на 11 май. Там се провалихме, пристигнаха доста малко хора, тъй като останахме в сянката на самодейност на Димитър Бербатов, която беше по същото време, изясни тогава Дилян. И добави, че по тази причина при втория опит подготовката стартира толкоз рано. Красноречив и безапелационен за безпристрастен слушател, младежът описа и покъртителна алегория за мъдреца и морската звезда, съгласно която човек вървял край брега и опитвал да върне назад във вълните изхвърлени на пясъка морски жители. Присмели му се, че самичък не може да избави всички. „ Децата, които раснат в институции, са изхвърлени от ориста като тези морски звезди. И ние не можем да спасим всички, само че можем да помогнем на някои от тях ”, убеждаваше Дилян, пробвайки да дърпа тънката струна на възприятията.

Къде издиша историята

Първите подозрения на „ Марица ” за достоверността на описа е желанието да се купи инсталация за СУПЗ „ Св. Георги ”. Институцията в този тип от дълго време не съществува и е преобразувана в няколко центъра за обществени услуги, като към този момент няма и интернат за деца с увреждания, какъвто съществуваше преди промяната. На процедура сега там в този момент се работи единствено с възрастни. Запитване до комплекса сподели, че шефът Апостол Делев е забранил на целия екип да контактува с представителите на Сдружение „ Всички дружно за една идея ” и даже да подвигат телефона не позвънявания оттова.

Комплексът изрично се дистанцира от концерта в „ Колодрума ”. „ Няколко пъти към този момент идват и афишират разнообразни неща, хората се настройват, а след това не се случва нищо. Като стартираме ние да ги търсим, с цел да си спазят уговорката, затварят телефона ”, изясни Мариана Костадинова. Тя удостовери единствено за едно от момчетата – Демир, че е ученик на СУПЗ „ Св. Георги ”. Без да има съответни злоупотреби от страна на организацията, от комплекса обясниха, че акциите й наподобяват несериозни, пробва се да употребява името на институцията и няколко пъти в продължение на 2 година оттова са упорствали за информация по отношение на разнообразни планове на комплекса. Може и да са с положителни планове, само че това не наподобява надеждно, сподели още Мариана Костадинова.

Най-вероятно става дума за операция, позволи директорката на Родопския интернат Стамена Стоянова, която е там от основаването му към този момент 30 година и познава всички деца, минали през институцията. Те бе безапелационна, че Дилян не е бил настанен там, както самият той твърди. Стоянова добави, че представителна неправителствена организация е само Националното съдружие на сираците и водача му Славчо познават всички министри и депутати.

Маниерът – корист с въздействие на известни персони

Със същата история момчетата са обиколили няколко институции. Служителка на Областната администрация описа, че при нея отишл пет момчета да търсят зам.-кмета Александър Държиков, който да им даде столове за залата. Тя ги пратила в общината, където е неговото работно място. След като тръгнали, през прозореца видяла, че се движат с такси, което кара единият от тях. Преди да излязат, минали през тоалетната. Случайно или не, по-късно във ведомството открили, че е липсващ течният сапун.

По време на визитата си деятелите богато разкрасили историята, както и пред „ Марица ”, с разкази по какъв начин са се показали в Народното събрание и получили поддръжка персонално от Цветан Цветанов. Спрягат и други имена на известни персони. Във Facebook страницата на сдружението има фотоси на момчетата с тениски на акциите им, снимани на знакови места в рекламна акции преди самодейностите им. Снимали са се също с водача на СБУ Янка Такева, Софи Маринова, Сто кила и други известни хора. Прави усещане, че броят на лайковете под фотосите е непретенциозен и съвсем се свежда до числеността на членовете на сдружението.

И пред мен спрягаха имена на известни хора, описа шефката на „ Колодрума ” Галя Китина. Двете страни подписали авансово съглашение за наем от 9000 лв. без Данък добавена стойност. До датата, в която трябвало да внесе 30% от наема, сдружението не го сторило. Макар да не може да откаже наемането, в случай че парите са платени, Китина пробвала да направи своя инспекция с сътрудници от „ Арена Армеец ”. Оказало се, че на концерта там е имало единствено 60 индивида и домакините изпаднали в конфузната обстановка реализатори да се качват на сцена пред празна зала.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР