Излязоха резултатите от глобалното проучване на доверието Еdelman Trust Barometer

...
Излязоха резултатите от глобалното проучване на доверието Еdelman Trust Barometer
Коментари Харесай

Еdelman Trust Barometer: Задълбочава се поляризацията в обществото

Излязоха резултатите от световното изследване на доверието Еdelman Trust Barometer 2023. То се организира за 23-та поредна година от световната информационна компания Edelman, на която AMI Communications e сътрудник за България. Проучването обгръща 32 000 респондента от 28 страни от всички континенти.

Ето и някои съществени заключения:

· Бизнесът (62%) продължава да е институцията с най-голямо доверие в световен мащаб. Следват неправителствените организации (59%), държавното управление (51%) и медиите (50%).

· Бизнесът е единственият, който се възприема като способен и етичен. По тези индикатори той води пред държавното управление надлежно с 53 и 30 пункта. Принос за оценката има отношението към чиновниците по време на пандемията и при завръщането на работа, както и решителни дейности на повече от 1000 бизнеса за евакуиране от Русия след нахлуването й в Украйна.

· Приемането на бизнеса като етичен води до по-високи упования основните изпълнителни шефове да имат водеща роля в полемиките по обществени проблеми.

· Икономическият оптимизъм понижава световно (от 50% на 40%). В половината от страните, включени в изследването, увереността на респондентите, че фамилиите им ще живеят по-добре през идващите пет години спада с двуцифрен %.

· Задълбочава се поляризацията в обществото. В към една четвърт от страните тя е толкоз мощна, че съгласно респондентите разликите няма да могат да бъдат преодолени. Близо две трети от интервюираните следят невиждана липса на учтивост и взаимно почитание в обществото.

· Персоналните стопански страхове от загуба на работа (89%) и инфлация (74%) са толкоз мощни колкото терзанията от климатичната смяна (76%), нуклеарна война (72%) и дефицита на храна (67%).

· От основните изпълнителни шефове се чака да употребяват ресурсите си, с цел да упражняват напън върху силите, които основават разделяне:

o 72% считат, че те би трябвало пазят обстоятелствата и да разобличават псевдо науката, употребена да оправдава неприятната обществена политика.

o съгласно 71% те са длъжни да изтеглят рекламните си бюджети от медии, които популяризират дезинформация.

o 64% имат вяра, че фирмите могат да оказват помощ за увеличение на взаимното почитание и да подсилят обединяването в обществото като поддържат политици и медии, които построяват консенсус и съдействие.

· Най-голямо е доверието в учените (76%), моите сътрудници (73% от служителите) и моя основен изпълнителен шеф (64% от служителите).

· Технологиите още веднъж са секторът с най-голямо доверие (75%), следвани от образованието (71%), храни и питиета (71%) и опазване на здравето (70%). С минимум доверие се употребяват обществените медии (44%).

Пълният отчет е наличен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР