Изложението за потребителска електроника CES-2020 в Лас Вегас традиционно е

...
Изложението за потребителска електроника CES-2020 в Лас Вегас традиционно е
Коментари Харесай

Sony избра Лас Вегас да покаже първия си автомобил

Изложението за потребителска електроника CES-2020 в Лас Вегас обичайно е измежду местата, на които може да се видят разнообразни разработки в региона на подвижността. Повечето автопроизводители отделят от ден на ден запаси в това направление и тази изложба е идеалното място за тях да покажат своите разработки.

Голямата изненада през тази година обаче пристигна от компанията, която сме привикнали да свързваме не с автомобилната, а с музикалната промишленост. Японската Sony показа своя първи автомобил, който към този момент е единствено идея. Наречен е Vision-S, задвижва се единствено с електричество и разполага с някои иновационни системи, които изненадват даже специалистите.

Колата на Sony е оборудвана с 33 датчика, измежду които радари и лидари (б.р. -  технология за отдалечено приемане на информация за отдалечени обекти), с помощта на които може да открива и разпознава хора и предмети, намиращи се отвън автомобила. В салона пък са инсталирани сензори ToF, които вършат същото в салона, а от компанията прецизират, че всички системи при модела дават отговор на самостоятелност от второ равнище.

Интериорът на електрическия автомобил на Sony се отличава с обилие от екрани. Има големи информационно-развлекателни екрани на подглавниците на предните седалки, а също по този начин и панорамен тъчскрийн на приборния панел. Списъкът се добавя от специфични екрани, които в действително време предават картина от камери, вградени в предната част на автомобила.

Друга специфичност на Vision-S е системата " 360 Reality Audio ", която е разработка на Sony и подсигурява идеална звучност в салона на колата. Колоните са вградени в седалките на автомобила, който прочее е построен на платформата EV на производителя на аварийни елементи и съоръжение Magnа. За основаването на машината Sony е употребила помощта на компании като BlackBerry, Bosch, Qualcomm, NVIDIA, Continental, HERE, Elektrobit, Gentex Corporation, ZF и Benteler.

Задвижването е поверено на два електромотора с обща мощ 200 кВт. Те обезпечават ускоряване от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди, както и насърчаване на оптималната скорост от 239 км/ч. Не се оповестява обаче какъв ще е пробегът на колата с едно зареждане, както и дали тя в миналото ще се появи в серийно произвеждане.

И в случай че Sony гледа в сегашното на автомобилната промишленост, обичаен производител като Mercedes-Benz се е прицелил в бъдещето. В Лас Вегас немският авто колос показа своя концептуален модел Vision AVTR. Името не е инцидентно, защото в създаването на плана взе участие екипът на кино лентата " Аватар ", една от най-успешните продукции на Холивуд в историята.

Неслучайно автомобилът беше показан от основния изпълнителен шеф на концерна Daimler Ола Калениус и от режисьора на кино лентата Джеймс Камерън. Те обясниха концепцията на Mercedes за превъплъщаване на основните моменти от образуването на нова галактика, носеща името " Аватар ": Расата на`ви от планетата Пандора живее в съвършена симбиоза със заобикалящата я природа - животни и растения. По същия принцип Vision AVTR е вграден в системата на връзките сред индивида и света към него, служейки като връзка сред тях.

В същото време образните препратки към вселената на " Аватар " са употребявани интензивно при проектирането на концепта. Например той е в положение да усети пулса на жителя и да предава сърдечния му темп посредством ритмичната пулсация на подсветката. Самото осветяване на интериора, неговата архитектура и седалки имитират жилищата на на`ви и листа-хамаци. Джантите с LED вложки пък са като дърворезби, а 33-те дейни аеродинамични детайла в задната част на покрива би трябвало да припомнят за дихателните органи на жителите на горите на Пандора.

В интериора интензивно са употребявани вторични материали - да вземем за пример изкуствена кожа, направена от рециклирани " източници ". Елементите на дървената обшивка са от възобновими източници: загатват се да вземем за пример корените на остарели дървета от тропическите гори на Амазонка.

Подобен метод е употребен и за основаване на батерията: тя не съдържа редки детайли и работи на правилата на органичната химия. В същото време потенциалът ѝ от 110 кВтч е способен да обезпечи пробег до 700 км, а електромоторите на Mercedes-Benz Vision AVTR развиват мощ от 470 к.с.

Любопитното е, че пълноуправляемото шаси на концепта му разрешава да се движи встрани като рак: отклонението на вектора на придвижване от надлъжната ос на електрическия автомобил може да доближи 30 градуса. Vision AVTR е изцяло лишен от волан и педали, защото е изцяло самостоятелен.

Този " Аватар " няма никакви серийни вероятности: концептът е основан, с цел да показва концепцията за симбиоза сред човек, транспорт и природа. Въпреки това някои хрумвания, осъществени в него, може би ще бъдат приложени в индустриалните модели на немската компания в близко бъдеще.

Своето виждане за превоз на бъдещето сподели и корейският производител Hyundai, който сплотява сили с компанията за споделено пътешестване Uber. Техният общ план се назовава Urban Air Taxi, което да работи в огромните мегаполиси. Задължението за основаването на сходно летателно транспортно средство е поето от Hyindai, а Uber ще има за задача да внедри потреблението му.

Показаният първообраз Hyundai S-A1 е оборудван с няколко винта за понижаване на натоварването, като всеки от тях има система за угнетяване на шума и може да работи настрана от останалите. Квадропланът (така дефинират тази машина) може да се движи със скорост до 290 км/ч, на оптималната височина от 600 метра и да вози до 4-ма души, без да се брои водачът. Плановете обаче са след време въздушното такси да бъде изцяло самостоятелно.

Uber пък ще дава отговор и за основаване и поддръжка на нужната инфраструктура, както и да се пребори с бюрократичните пречки, защото сега полетите над огромните градове са мощно лимитирани. Uber ще би трябвало да направи и площадките за политане и кацане, което значи изграждане на дребни летища.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР