Изложбите „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“

...
Изложбите „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“
Коментари Харесай

Древни мозайки от Капитолийските музеи в Рим в Археологическия музей на БАН

Изложбите „ Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи “ и „ Усет за лукс: Римски мозайки от България “ бяха открити на 15 май в Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките. Организатори са Италианският културен институт в България, Българска академия на науките и Капитолийските музеи в Рим.

Експозицията показва фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. прочие Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Наред с подовите мозайки от частни и публични здания са показани и стенни мозайки, присъщи за региона на Рим от императорската ера. Сред експонатите са и образци, открити в гробници. Мозайките са направени от кубчета от разнообразни типове варовик и мрамор, и стъклена паста. Те дават концепция за ситуацията в домовете на богатите римляни, само че също за опциите и усета на представители на междинната каста от римското общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация.

Мозайките от Капитолийските музеи са придружени от постерната галерия „ Усет за лукс: Римски мозайки от България “, която демонстрира едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до към средата на V в. Те са разкрити при археологически разкопки в здания в огромните градски центрове от императорската ера – Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис пъкъл Нестум, и в извънградски имения. Част от изложбата е откъс от мозаичния под на постройка от Августа Траяна, открита преди 10 години при избавителни разкопки в Стара Загора, която показва спътници на Дионис, богът на възраждащата се природа, виното и опиянението. Мозайките съставляват израз на опциите и упоритостите на римския недодялан хайлайф, както и на устрема им да следват водещите художествени трендове на епохата във връзка с мозаечното изкуство.

Изложбите могат да бъдат посетени в Националния археологически музей на Българска академия на науките от 16 май до 28 юли 2019 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР