Изложбата Враг/приятел“, подготвена от Националния военноисторически музей професионално може да

...
Изложбата Враг/приятел“, подготвена от Националния военноисторически музей професионално може да
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси

" Изложбата " Враг/приятел “, готова от Националния военноисторически музей професионално може да покаже всички разнообразни аспекти на взаимоотношенията с Турция, Русия и Германия и методът, по който България се е опитвала да подсигурява своята сигурност. “ С тези думи министърът на защитата Тодор Тагарев се обърна през днешния ден, 11 ноември, към жителите, гостите и младите фенове на историята на откриването на изложбата във Военноморския музей в гр. Варна, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Министър Тагарев заяви, че на срещата с непрекъснатите представители на страните-членки на НАТО, която се организира през вчерашния ден в Евксиноград в границите на тяхната работна аудиенция в България, са разисквани проблемите на сигурността в Черноморския район, провокирани от нападателната политика на Русия.

" Знаете, че Русия блокира морския трафик, пречи на потреблението на изключителната ни икономическа зона, основава опасности за нашата сигурност. Сред съдружниците, с които дискутирахме тези проблеми, бяха Германия и Турция “, уточни министър Тагарев и съобщи, че познаването на историята ни е извънредно значимо, с цел да намерим решения и на актуалните проблеми на сигурността.

Министърът на защитата напомни събитията от Първата международна война, когато съветската ескадра бомбардира град Варна - 9 души са починали, 24 са ранени, забележителна е разрушената инфраструктура. Бомбардиран е и град Балчик, където има построен монумент на бранителите. Той изрази вяра, че новото управление на общината на морската ни столица ще предприеме стъпки за построяването на монумент и във Варна, с цел да може да бъде маркиран този исторически факт.

" Ние би трябвало да познаваме нашето минало, да ценим и да познаваме историята си, с цел да намерим решения и на актуалните проблеми на сигурността “, сподели министър Тагарев. Той поздрави Националния военноисторически музей и Военноморския музей в гр. Варна за напъните да показват тези събития от историята на Третата българска страна. " Призовавам всички, които се интересуват от въздействието на историята, да се срещнат с изложбата, тъй като познаването на военната история е значим детайл и от военно-патриотичното образование, и от поддръжката и построяването на отбранителните качества на България към днешния ден “, сподели в умозаключение министър Тагарев. На откриването във Военноморския музей в гр. Варна участваха заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, шефът на НВИМ доцент доктор Соня Пенкова и военнослужещи от гарнизона.

" Ние работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси. Водим диалози с нашите съдружници, които имат изход на Черно море – Румъния и Турция, с цел да организираме една противоминна интервенция, която ще обхване целия този район, в това число цялата наша изключителна икономическа зона, главно тези направления, които се употребяват от комерсиалните кораби “, сподели министърът на защитата пред публицисти след откриването на изложбата. Предстои да се завърши съглашението сред трите страни за нейното осъществяване. " Ако успеем, тази противоминна интервенция може да започва до края на годината или при започване на идната година “, уточни министърът на защитата. Той обясни, че в интервенцията ще вземат участие военни кораби от трите черноморски страни, само че ще бъде отворена за присъединение и към други наши съдружници, за включване на екипи за битката с мини, както и за други качества, без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо. " Ние не предвиждаме все още военни кораби на нечерномоски страни да навлизат в допълнение в Черно море. Има други способи, с които нашите съдружници могат да оказват помощ, с цел да подсигуряваме личната си сигурност, и сигурността на морския трафик “, безапелационен беше министър Тагарев.

" Ще имаме опция да дискутираме цялостната ни отбранителна политика в сряда, по време на дебатите за импортирания избор на съмнение от Българска социалистическа партия, “, сподели министър Тагарев в отговор на въпрос. Той уточни, че в претекстовете за вота на съмнение са разпознати 22 казуса, които не са нови, дискутирани са обществено при отговори на парламентарни въпроси в пленарна зала и в Комисията по защита. " Ще отговорим още един път и ще имаме опция да разбираем и на нароните представители и на цялото общество каква е нашата отбранителна политика, за какво е такава, какво сме създали досега, какво планираме да създадем и най-важното - да разбираем, че това е отбранителната политика в полза на българските жители “, съобщи министърът на защитата.

Пред публицисти министър Тагарев разяснява и бюджета на Министерството на защитата като заяви, че в бюджетната макрорамка за идващите 3 години се плануват 2.05% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита през идната година, през 2025 година този % ще бъде непокътнат, а за 2026 година се чака бюджетът за защита да бъде нараснал, тъй като са планувани огромни заплащания по договорите, подписани по плановете за рационализация на Въоръжените сили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР