Изложбата Варна през погледа на Александър Мутафов ще бъде представена

...
Изложбата Варна през погледа на Александър Мутафов ще бъде представена
Коментари Харесай

Изложба с картина показва стара Варна през погледа на Александър Мутафов

Изложбата " Варна през погледа на Александър Мутафов " ще бъде показана през днешния ден в морската столица, оповестиха уредниците за Moreto.net.

Откриването е довечера от 19.00 ч. на Централен вход на Морска градина, пред хотел " Одесос ". Изложбата ще може да бъде прегледана до 28 август.

Тя е въодушевена от илюстрациите на бащата на българската маринистика към рекламен албум за Варна, публикуван на четири езика през 1928. Картините и текстът в албума, определени преди съвсем столетие, с цел да опишат за блясъка на Варна, емблематичните места, историята, хубостта и условия за туризъм, през днешния ден пазят духа на предишното, разказвайки и пресъздавайки града ни.

Неизвестна е ориста на истинските картини на великия маринист. Не е известно и дали са били в миналото обществено показвани. Единствено известна и непокътната е самата листовка от 1928 година, грижливо защитавана и съхранявана в Регионална библиотека " Пенчо Славейков " - Варна.

Тази галерия с репродукции цели те да не бъдат изгубени вечно за българската просвета, да добави още една поанта в художествената биография на Мутафов, като маринист и боен художник, да покаже един малко прочут негов креативен аспект и да напомни, че част от духа на огромния български художник принадлежи на Варна.

Александър Мутафов е един от най-значителните представители на новата българска живопис, занаятчия на пастела, акварела и рисунката, основател на българския морския пейзаж.

Роден на 08.05.1879 година в Шумен. Тук във Варна, край морския бряг, прекарва детството си и приключва варненската Мъжка гимназия – постройката на днешната Градска художествена изложба. Следва живопис в академия Албертина, Торино и в Мюнхенската академия. До 1920 година е преподавател по изобразяване в Дупница и София, професор по практическа и градивна вероятност в Художествената академия, София. През Първата международна война Мутафов работи като боен художник-кореспондент на Четвърта пехотна преславска дивизия, която работи в Добруджа. По-късно по негова молба е изместен във Варна към Черноморския флот. Рисува с акварел и туш творби, които в този момент се намират в Националния военно-исторически музей.

Творческият му натюрел се оформя дефинитивно през 20-те и 30-те години, когато той се изявява като един от първите наши маринисти. Влюбен в морето, той разкрива и пресъздава непреходната и мощна хубост на Черно море. Работи с масло и акварел, а с пастел извършва по-интимни претекстове. Оставя доста скици, офорти.

Мутафов е един от създателите на Родно изкуство и взе участие в изложбите на сдружение „ Съвременно изкуство ”.

Урежда 15 независими изложения в София, Варна, Ст. Загора, Пловдив. Участва в доста интернационалните изложения – Лондон, Виена, Берлин, Мюнхен, Париж, Прага, Белград и други В Созопол в къщата-музей „ Ал. Мутафов ” се съхраняват към 60 произведения. Негови произведения има и в НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Хасково, Сливен, Музея на Възраждането във Варна и други, в сбирки в България и чужбина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР