Изложбата Тектонски нарушения“ на македонския художник Зоран Арсовски – Бабата

...
Изложбата Тектонски нарушения“ на македонския художник Зоран Арсовски – Бабата
Коментари Харесай

Македонският художник Зоран Арсовски - Бабата представя Тектонски нарушения

Изложбата „ Тектонски нарушавания “ на македонския художник Зоран Арсовски – Бабата ще бъде открита в галерията на КИЦ на РСМ в София през днешния ден /3 октомври 2019 година/, с начало 18:30 часа. След сполучливото показване на изложбата в три сръбски града тази година, за публиката в София ще дойдат към шестдесет произведения от неговото творчество в дребен формат. Посетителите ще имат опция да видят изложбата до 28 октомври.
Зоран Арсовски - Бабата е роден през 1980 в Куманово, Северна Македония. Завършил е висше художествено обучение през 2005 година и магистърска степен придобил през 2007 година в Националната художествена академия в София, компетентност „ Живопис “, при професорите Станислав Памукчиев и Божидар Бояджиев. Член е на Дружеството на художниците на Македония (ДЛУМ).
Свои независими изложения е осъществил в македонските градове: Куманово, Струмица, Прилеп, Охрид, Гевгелия, също по този начин в сръбските градове: Белград, Кучево и Княжевац. Това е неговото първо независимо показване в българската столица, след неговото образование в София.
Участвал е в доста групови интернационалните художествени пленери, изложения, планове, симпозиуми в Северна Македония и други страни.
Работи в Националната институция Център за просвета “Трайко Прокопиев ”- Куманово, помощник в отдела за образни изкуства, дизайн и архитектура.
Роберт Цветковски (историк на изкуството) за творбите от изложбата „ Тектонски нарушавания “:
Има доста модерни художници, които свързват своите художествени творби с настоящите събития във времето, в което живеят, освен това с гледище да изразят своята позиция пред необятната аудитория, с което биха дали своя принос в битката на човечеството за по-добро образуване на планетата и живота на нея. За жал, през последните двадесетина години стана ясно, че още в този момент би трябвало да предприемем радикални крачки, с цел да запазим човешкия жанр и съвкупния скотски свят на планетата Земя, тъй като със своето безконтролно отношение, стимулирани от бързия профит, използвахме технологии, които за по-дълъг период трайно унищожават околната среда. В предишното, огромните промени на земната кора бяха провокирани от тектонските нарушавания, като естествени феномени от геоложки вид, а през днешния ден, за жалост, огромните промени с тектонски размери са провокирани от човешката активност, пък от тук и заглавието на тематиката “Тектонски нарушавания “, която по собствен автентичен образен метод обработва художникът Зоран Арсовски - Бабата.
В заложбите на своите писания, към които подхожда с двузначност, във философско и художествено-визуално въодушевление, Арсовски употребява методите, които познава най-добре, а това е изобразителното умеене, знанието и опитът при определяне на образната връзка сред себе си и необятната аудитория, без боязън, че с отварянето на един сложен дискурс ще изложи себе си на тежка задача. Предизвикателството е още по-голямо, в случай че знаем, че тематиката е обработена на дребни формати (10х10 см.), където самият създател си е сложил високи критерии в довършителната обработка, която допуска висока точност на русунката, добре сложена комбинация, цветово балансиране на нюансите и рационално потребление на дребното пространство, с цел да се реализира задачата, фенът ясно да разбере известието, което произлиза от концепцията. Използвайки поредно тези постулати във всички свои писания, Арсовски настояваше да открие дискусия на заложената тематика в един по-широк времеви диапазон, с култивиране на наличия, които провокираха нездравословни промени в околната среда, по-късно тематики, които се отнасят към настоящето положение, само че и тематики, които предизвестяват близкото бъдеще. За да се реализира всичко това на дребните платна, употребява акрилна багра, която майсторски употребява в живописната си техника и от тази изобретателна навигация на изобретателните придвижвания основава чудесния свят на микрокосмичката действителност, която незабавно се всмуква в очите на фена със своята атрактивна поява, както и със своя колористичен сексапил.
Целият развой е воден от интуитивната изобретателна сила, която манифестира откровен метод без калкулация и комерсиализация на художествената мисъл, която, отново, се материализира в едно финално произведение. Затова и езикът, на който приказва Арсовски работи сложно и зряло, и излъчва в един необятен диапазон: от действителни фигуративни показа до асоциативно-абстрактни решения с избрани насоки, които са постоянно от минималистичен темперамент, които дефинират целия смисъл и концепция на художественото произведение.
В някои резултати господства експресията на колорита, а съставния елемент на изобразяване е оставен на втори проект, до момента в който в някои основата на композицията е комплицирана структурирана рисунка, която гради целокупност благодарение на доста дребни елементи сложени в една причинно-следствена връзка, сходен на този в самата природа на съществуващата Вселена. И всичко това се трансформира в един невероятен свят, който е действителен, както и всеки различен, който живее на дребното платно, само че и в окото на фена, който мълчи и гласно показва своите послания според от това кой е възприемащият на тази дребна част от креираната действителност. А посланията може би са плашещи: измиране на доста скотски типове, най-вече птици, инсекти и тропически бозайници, като последствия от човешките действия, на първо място пагубното деяние на модерните технологии върху човешкото здраве и покрайнината, както и световното стопляне на планетата с немислими последствия върху цялостния живот на планетата. Затова творчеството на Зоран Арсовски – Бабата би трябвало на първо място да го разберем като вик и последно предизвестие до всички хора, които обичат тази планета и могат със своите дейности да оказват помощ в опазването на околната среда, само че и като част от една единствена интимна авторска креация, която той посвещава на екологичната концепция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР