Изложбата "Технологии и материали в полза на обществото" на Института

...
Изложбата "Технологии и материали в полза на обществото" на Института
Коментари Харесай

Първият български електронен калкулатор Елка 42 ще може да се види на изложба в БАН

Изложбата "Технологии и материали в интерес на обществото " на Института по физика на твърдото тяло "Акад. Г. Наджаков " се открива през днешния ден от 16.00 часа пред фоайето на зала "Проф. Марин Дринов " в Българска академия на науките. Това заяви пресцентърът на Академията.

Експозицията включва 18 постера, които демонстрират научните достижения на направленията в института, съдействали за основаването и развиването на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са показани както експонати от предишното, по този начин и резултати от проучвания през последните години.

Посетителите ще могат да видят електронния калкулатор "Елка 42 " - първата в света разработка въз основата на МОС интегрални схеми, основани посредством истинска българска технология и спечелила златен орден на международното ревю в Осака през 1970 година Ще бъдат показани техники и методики за приемане, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито неповторими свойства ги вършат подобаващи за изработка на електронна памет. Ще бъдат изложени също дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово излъчване и разнообразни химични сътрудници. Ще бъде демонстриран и капацитетът им за приложение в разнообразни области на живота, да вземем за пример в портативни електронни устройства, в нуклеарната енергетика, медицината, екологията и телекомуникациите.

Изложбата "Технологии и материали в интерес на обществото " може да бъде прегледана до 18 октомври, след което ще бъде преместена в постройката на Института по физика на твърдото тяло, на бул. "Цариградско шосе " 72.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР