Изложбата "Старото злато – магия и символика" от частната колекция

...
Изложбата "Старото злато – магия и символика" от частната колекция
Коментари Харесай

Магията и символиката на старото злато оживява в колекцията на Антонио Василев

Изложбата "Старото злато – магия и символика " от частната сбирка на Антонио Василев, бе открита през днешния ден в Националния исторически музей. Изложените експонати ще могат да се видят до 1 февруари 2020 година. Официалните посетители на събитието, измежду които Диана Саватева, зам. ръководител на Комисията по просвета и медии към Народното събрание, Жозеп Бенц, президент на Кралския артистичен кръг в Барселона и Жоан Абело, шеф на Музея на Пикасо в Барселона, бяха посрещнати с българска погача и мед. Самодейци към читалище "Пробуда 1920 " в с. Железница извършиха ритуала ладуване, демонстрираха по какъв начин момите са „ наричали “ пръстени и други украшения и са гадаели за кого ще се омъжат.



Доц. доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей, приветства гостите и разясни, че те демонстрират една актуализирана и погледната от различен ъгъл галерия в обичайна зала за краткотрайни изложения. Тя изрази своята дълбока признателност към колекционера Антонио Василев за това, че в цялата си активност той демонстрира голямото си родолюбие. Символиката на златото и на тези предмети, митовете и легендите, скрити зад хубостта им носят във всички нас освен това от естетическа приятност, акцентира доцент Петрунова.



"Античната традиция златото да се приема като един знак на безсмъртието е нещо чисто, стойностно, което ни подсигурява един стойностен живот и прекосяване в другия свят, по-хубавия, както те са считали – това е признакът на златото, " разясни доцент Петрунска и изрази желанието си всички да погледнат на тази галерия през погледа на златото като знак на чистотата, безсмъртието и на постоянно неспиращия цикъл на живота.

Диана Саватева, зам.-председател на Комисията по просвета и медии към Народното събрание, съобщи поздрави от господин Вежди Рашидов и посочи, че той не един път е изразявал позиция, че е належащо да се сътвори явен правилник за битие и основаване на частни сбирки, както и облекчение на изискванията за тяхното поддържане. Колекционерът Анотнио Василев изрази мощното си неспокойствие от това, че вижда по какъв начин хората се радват на това, което е събрал и демонстрира пред аудитория.



Акцент в експозицията е женско джубе, напълно избродирано от сърмени златни влакна. Сред експонати са също и три сребърни пафти с позлата, с изображения на двуглав орел върху седеф, мостри на Чипровската златарска школа и нейното завещание от XVII век, женски украшения за глава - надушни висулки, подбрадник, игла за коса, обици наушници, прочелник, направени от сребро с позлата и инкрустирани с полускъпоценни камъни, никалната сребърна чаша във формата на кратунка, както и две позлатени сребърни гривни, инкрустирани с полускъпоценни и цветни камъни, както и две гривни кубелии. Всички експонати в изложбата демонстрират високите ювелирни майсторски умения на българските златари при обработката на благородни метали и инкрустации.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР