Изложбата Спасена пролет включва специално нарисувани творби на професионални украински

...
Изложбата Спасена пролет включва специално нарисувани творби на професионални украински
Коментари Харесай

“Спасена пролет” дава сцена за изява на художници от Украйна

Изложбата " Спасена пролет " включва особено нарисувани произведения на професионални украински художнички, пребиваващи у нас. Вернисажът е довечера от 16 до 19 ч. на в Зона " Нира Арт " във Варна (ул. " Св. Климент " 23 Б), а планът се реализира по концепция на арт мениджъра Нина Локмаджиева.

В разгара на рецесията с настаняването на бежанците на държавно равнище, арт проектът дава различен взор към пребиваването в България на професионални създатели от Украйна. Преди месец Нина закупува художествени материали - платна, четки, бои, и ги дава на издирените от нея украинки с академично художествено обучение, които са намерили краткотрайно леговище у нас - във Варна, Слънчев бряг, Банско. 

" Идеята ми беше - споделя инициаторката и куратор на експозицията, - вместо нормалната благотворителна продажба, този план да даде опция на художници с добра кариера в своята страна и в Европа да се показват пред българската аудитория и не да чакат на благотворителни жестове, а сами да заработват средства със своето изкуство ". Тези дами са уважавани в креативните общности на Харков, Одеса, Николаев, имат редица независими изложения, водят майсторски класове, прецизира тя. " И най-важното - те не стопират да рисуват, без значение от превратностите на ориста. Дори фактът, че някои от тях не бяха си взели облекла, само че бяха тръгнали с обичаните си четки, за мен беше индикативен, че съм попаднала на същински актьори, които живеят посредством изкуството. Затова считам, че те заслужават тази опция да се показват пред българската аудитория, а и ние като консуматори на изкуство заслужаваме да разтеглим погледа си към креативните процеси в тяхната страна ", добавя Локмаджиева. 

Изложбата е формирана от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от плана е и една ленд арт комбинация - с минимална артистична интервенция куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена ” са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно страшилище. Това морско страшилище участва на плаката на изложбата. Павлова се показва още с нереални композиции и дребни обекти - рисувани достоверни камъни от българския бряг.

Алла Хмел демонстрира градски пейзажи от Варна и Несебър с цъфтящи пролетни дървета. Нейната сестра Галина Хмел е нарисувала своята запазена марка - симпатични духчета - ангелчета, към които постоянно се открива по едно мигане към бита. Двете сестри са подготвили и ефектни работи декоративно изкуство, които са авторски прочит на обичайна украинска петриковска живопис.

Алина Храпчинска от Харков изпраща от Банско планински и морски пейзаж, само че и една носталгична картина с украинска черква. Нейната сестра Марина Доброволска рисува ефирни букети от полски цветя и звучни натюрморти. Нейна е и единствената картина в изложбата, която припомня за войната, само че през облика на едно дете. Тяхната съгражданка Елена Вороненко пък се включва с морски пейзажи, натюрморт и нереална комбинация.

Наталия Захарчишина от Одеса е пресъздала буйния разцвет на дърветата в Морската градина на Варна, измежду тях и обичаното на децата Криво дърво. Наталия Овчаренко от Ворзел, покрай Киев, е рисувала в Двореца в Балчик. Татяна Дердей от Николаев взе участие в “Спасена пролет ” в маслена живопис - деликатни пейзажи най-вече от черноморския бряг, в които е запечатала първите си усещания от Варна.

" Спасена пролет " ще остане в Зона " Нира Арт " до 21 юни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР