Изложбата „Скъпоценният път на Данте. Божествена комедия в бижутата на

...
Изложбата „Скъпоценният път на Данте. Божествена комедия в бижутата на
Коментари Харесай

Скъпоценният път на Данте. Божествена комедия в бижутата на Перкоси Папи

Изложбата „ Скъпоценният път на Данте. Божествена комедия в бижутата на Перкоси Папи” бе открита в Огледалната зала на Националната художествена изложба. Проектът е проведен от посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София.

На откриването участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, министърът на районното развиване Гроздан Караджов, заместник-министри и представители на дипломатическите задачи в София.

Експозицията ще остане отворена за гости до 30 април 2022 година, от вторник до неделя, от 10,00 до 18,00 ч.

Авторът Диего Перкоси Папи живее в Рим. Неговите художествени проучвания са повлияни от въображение, което произтича от класическите науки. Творчеството му се характеризира със алегорично потребление на скъпоценни камъни. Понастоящем е почетен учител на Папската академия за литература и изящни изкуства към Пантеона, както и учител златар към Университета „ Св. Елигий “.

Основната тематика на изложбата (и обща за всички събития, които ще я последват) е Божествената комедия. Бижутата и предметите на изкуството вкарват посетителя в едно увлекателно и вълнуващо пътешестване, през Ада, Чистилището и Рая. Личното прекарване прераства в едно същинско пътешестване, като внимателно увлича фена, който ще премине през тези три разнообразни, само че мощно допълващи се маршрута.

Куратор на изложбата е Ирина Дилкова, която по този случай даде роклята на Беатриче (фигурата, която води към Рая), направена от български кенар. Изложбата, част от събитията, отдадени на 700 години от гибелта на Данте Алигиери и на Деня на италианския дизайн през 2022 година, отваря други две срещи.

Агенция ИЧЕ в София провежда на 24 март от 10 до 16 ч. уъркшоп с двустранни срещи, отдадени на италиански и български компании в златарския бранш. Преди уъркшопа бе планувана презентация на самия занаятчия Перкоси Папи, фокусирана върху техниките за произвеждане на бижута.

Лекцията на тематика „ Скъпоценният път на Данте. Как се ражда украшение “, проведена от учебното заведение за професионално и продължаващо образование към Нов български университет в София, посолството на Италия в София и Италианския културен институт в България ще се организира на 25 март в изложба „ УниАрт “ от 11,20 до 12,30 ч.

Лекцията ще бъде излъчена и онлайн в „ Зуум “:
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР