Изложбата се открива на 18-и юли от 19 часа в

...
Изложбата се открива на 18-и юли от 19 часа в
Коментари Харесай

Непоказвани фотографии на актрисата Златина Тодева ще бъдат изложени в Пловдив

Изложбата се открива на 18-и юли от 19 часа в “Зали за модерно изкуство Баня Старинна ” и включва няколко серии от широкоформатни и дребни фотографии - портрети на огромната българска актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен.

Изображенията са снимани през януари 2007 година, три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят и са последните фотографии с нея. Крехкият облик на нейната голота ни демонстрира старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Отделните серии минават от фамилиарност и блян и доближават до сакралност. Този план освен слага съществени морални и естетически въпроси, само че и провокира изчерпателен размисъл върху някои от безконечните тематики, които ни вълнуват: последователност, напреднала възраст, гибел, обич, начало, край. Тези тематики са неразделна част от живота като подобен, което прави “Мигновения ” повсеместен.

Познанството на Златина Тодева с Юлиян Табаков датира от 2005 година, когато работят дружно по представлението “Анатомия на крайното ”. Двамата се срещат около снимането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се постанова да се съблече. Впечатлен от нейното наличието и по концепция на щерка й, Гергана Тодева, младият създател й предлага да създадат взаимна фотосесия дружно с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата оказват помощ за доразвиването на концепцията и дават опция на Юлиян да сътвори една неповторима серия от фотоси. Внезапната гибел на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 година

“Изложбата беше показана за първи път в София през 2015-а година, по-късно през 2017-а гостува във Варна и в този момент идва ред на Пловдив. В Баня Старинна ще показва за първи път една до момента непоказвана серия и две от до момента излаганите серии в цялостния им тип. Също по този начин, поради местоположението, широкоформатните изображения ще бъдат направени отначало с друг размер, което прави изложбата в Пловдив в действителност неповторима ”, споделя Юлиян Табаков.

Проектът се усъществява с помощта на Кояна Тренчева, Столична община и Министерство на културата. Изложбата “Мигновения ” е акцент в формалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.-->

“Мигновения ” се открива на 18 юли от 19:00 часа в Баня Старинна и може да бъде забелязан всеки ден от 11.00 до 19.00 до 15 август 2019-а година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР