Изложбата „Съзерцание и диалог“, посветена на 70-ата годишнина от установяването

...
Изложбата „Съзерцание и диалог“, посветена на 70-ата годишнина от установяването
Коментари Харесай

В НС откриха изложба, посветена на 70-ата годишнина от дипломатическите отношения между България и Китай

Изложбата „ Съзерцание и разговор “, отдадена на 70-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Китай, беше открита в Народното събрание.

Експозицията показва 120 картини на 13 художници от България и Китай, основани по време на едномесечно креативно пътешестване за разкриване, опознаване и отразяване на естеството на културите на двете страни. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Организатори на събитието са Народното събрание, посолството на Китайската национална република в България и Общинското национално държавно управление на град Нинбо.

Разглеждайки творбите, се потопих в свят на другарство, означи заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. По думите му изложбата показва и общото, и особеното в похватите на художниците в пътешествието им от земите на тракийската цивилизация до земите, населявани от представители на културата Хъмуду, от крепостта Царевец до Лунното езеро, от Рилския манастир до храма Тиентун.



Заместник-председателят на Народното събрание добави, че съзерцанието е освен усамотение и поглед към предишното, само че и разсъждение над сегашното и бъдещето. Макар креативната философия на създателите и очарованието на културите на двете страни да са разнообразни, те съществуват в естетика, акцентира Емил Христов.

Председателят на парламентарната Група за другарство България – Китай Димитър Бойчев изрази удовлетворението си от метода, по който Народното събрание отбелязва забележителната годишнина. Той напомни и показаната по-рано през годината документална галерия за градацията на дипломатическите контакти сред двете страни.

България е втората страна в света, признала нов Китай, акцентира посланикът на Китайската национална република Дун Сиодзюн и уточни, че години наред са налице връзки, учредени на надълбоко приятелско съдействие. Благодарение на самодейностите „ Един пояс, веднъж “ и „ 16+1 “ търговско-икономическите връзки сред България и Китай се развиват устойчиво, сферите на партньорство се уголемяват, а двустранният продан е величествен, приключи дипломат Дун Сиодзюн.

Заместник-председателят на Постоянния комитет на Общинското заседание на народните представители на Нинбо Уън Лунмин сподели, че изложбата е получила необятен отзив в китайския град и изрази възхищението си от многовековната история и величието на далечна България. Благодарение на експозицията „ Съзерцание и разговор “ ние се допираме до очарованието на двете култури, които намират единение в хубостта, съобщи Уън Лунмин.
5
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР