Изложбата Родена край Одрин представя моменти от историята на съвременната

...
Изложбата Родена край Одрин представя моменти от историята на съвременната
Коментари Харесай

В Ловеч откриват изложба „Родена край Одрин”

Изложбата „ Родена край Одрин ” показва моменти от историята на актуалната българска артилерия, основите на която се слагат в борбите на Балканската война (1912–1913 г.).

Експозицията показва фотографии от Държавен боен списък, Регионален исторически музей-Габрово, персонални архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и модели на артилерийски системи били на въоръжение в Българската войска през годините.
На 13 табла са показани фотоси и исторически документи, свързани с историята на българската артилерия, измежду които и директиви за артилерийската материална част от началото на ХХ век.

Тридесетте модела са в мащаб 1/35 и са направени от моделисти от „ Манта модел клуб ” и от Ангел Йовчев и Калин Мерудийски. Сред тях има макети на оръдия от въоръжението на Българската войска през годините, някой от които с влекачите, три автомобила с ракетни системи и няколко диорами, включващи военна техника и бойци.

Откриването на изложбата „ Родена край Одрин ” е в 11,00 ч. на 1 ноември 2022 година във фоайето на Регионална национална библиотека „ Проф. Беню Цонев ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР