Изложбата Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи,

...
Изложбата Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи,
Коментари Харесай

Разкажи ми Париж“от 9 до 27 юли в София

Изложбата „ Разкажи ми Париж “ показва творчеството на Ване и Кристи, българо-френски художници и тяхната битка за изкуството и доближаване на българската и френската просвета.


Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и реализира своята първа независима галерия, ставайки извезстна като „ Ваня - детето знамение “. „ Неродена мома “, „ Свят на придвижване и наслада “, „ Да уловиш прелестното “ са заглавия на публикации, въодушевени от нейната живопис, които се пазят и до през днешния ден в Националната библиотека в София.

Френският език и ползата й към изкуството я водят в Париж, където се ражда Кристи. Израснала в подножието на Монмартър, тя също построява своето творчество. През 2013 година майка и щерка основават асоциацията „ PARIS-VANET-ART “.

Художествените им търсения прерастват в защите на човешките полезности и взаимност. Изявите им се трансформират в мост сред двете култури, а творчеството им в средство за доближаване сред хората. Двете показват освен изложения, ателиета по изобразяване и живопис, само че и ателиета по кирилица на френската аудитория.

Палатната на Кристи „ Свободата да бъдеш “, „ Когато индивидът става човек “, „ Просвещение “, „ Раждане “,„ Постоянна сила “ са послания към света.

„ Разкажи ми Париж “ е знак на приемствеността на една битка за светли стойности в живота, които всеки човек би трябвало да съхранява и предава на поколенията, споделят двете художнички.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР