Изложбата представя над 300 експоната от 30 обекта, илюстриращи развитието

...
Изложбата представя над 300 експоната от 30 обекта, илюстриращи развитието
Коментари Харесай

Златен пръстен на хан Омуртаг намерен в Плиска

Изложбата показва над 300 експоната от 30 обекта, илюстриращи развиването на културите в днешните български земи от Неолита (6000 години прочие Хр.) до Средновековието.

Златният пръстен на езически държател от първата половина на IX век е открит в първата българска столица Плиска при разкопки на кръгла каменна площадка, която е заемала значимо място в историята на града.

 

През 2021 година при разкопките на това място е открит златен солид на византийския император Теофил от 831 година на идната година там е открит златен пръстен-печат с изображение на езически държател. Археолозите не се наемат да кажат дали е бил на някой български хан, тъй като не желаят да вършат спекулации. По това време отпред на българите е хан Омуртаг (814 - 831), след него се възкачва синът му хан Маламир (831 - 836), а по-късно престолът е ангажиран от хан Пресиян (836-852). Най-вероятно (около 80%) пръстенът е на хан Омуртаг, само че историците не желаят да се ангажират изцяло с това мнение.

 

На плочката на открития пръстен е изобразено лице на мъж с диадема на главата и дреха с копчета и с декорация от кръгли приложения. Теглото на бижуто е 26.8 гр., а диаметърът му е 2.7 см.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР