Изложбата Обиколка на света за 270 дни на художничката Стела

...
Изложбата Обиколка на света за 270 дни на художничката Стела
Коментари Харесай

Обиколка на света за 270 дни

Изложбата " Обиколка на света за 270 дни " на художничката Стела Сиди от Аржентина ще бъде открита през днешния ден, 12 юни, от 18 ч. в зала " Проф. Васил Геров ", кв. " Лозенец ", пл. " Проф. Васил Геров " 1 (кръстовището на ул. " Розова котловина " и ул. " Цанко Церковски " ). Организатор е Националният дарителски фонд " 13 века България ".

Стела Сиди е родена в България. През 1941 година фамилията й емигрира в Аржентина. Проектът " Обиколка на света за 270 дни " е визуализиран дневник на пътуването, което семейството подхваща. По това време Стела е на 3 години и половина, навършва 4 на транспортен съд по път от Хонконг за Сан Франциско. Пътят лишава 270 дни, като маршрутът е на изток: София - Варна - Истанбул - Багдад - Басра - Карачи - Бомбай - Шанхай - Хонконг - Хонолулу - Сан Франциско - Чикаго - Ню Йорк - Буенос Айрес.

В изложбата са включени 30 произведения, които Стела Сиди основава след питане от българската страна за изследване ориста на българската диаспора в Аржентина. По този мотив всеки поканен споделя историята си и показва фамилна светиня. В нейния случай това е тетрадката с черни мушамени корици, в която майка й на френски език разказва пътуването. Творбите са колажи - композиция от архивни фамилни фотоси, авторски рисунки, документи. Те ще бъдат показани под формата на фотопана.

В допълнение, публиката ще види кино лентата " Обиколка на света за 270 дни. От България до Аржентина ", в който самата Стела Сиди чете дневника на майка си, преведен от френски на испански. Специално за изложбата филмът е дублиран на български език. Емоционален роман за войната, човешките ориси и едно тригодишно момиченце, което обикаля света за 270 дни.

На събитието ще бъде показана и книгата " Лекар " от доктор Хорхе Мичофф на български. " Пред вас е книгата " Лекар " - дребни разкази от практиката на лекар Хорхе Мичофф. Това е освен претърпяното от един от първите лекари в Чако - през днешния ден провинция, а през четиридесетте години на предишния век - Национална територия. Изстраданата орис на емигранти и локално население, незнанието и предразсъдъците. Това е ориста на хиляди българи, тръгвали да " създадат Америка ". Добре е да се върнем малко в предишното, в което се преплитат хиляди човешки ориси ", написа в предговора на книгата.

Събитието се реализира под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР