Изложбата „НОВАТА НОРМАЛНОСТ“ на Петко Дурмана представя серия от произведения

...
Изложбата „НОВАТА НОРМАЛНОСТ“ на Петко Дурмана представя серия от произведения
Коментари Харесай

Новата нормалност - изложба на Петко Дурмана - slava.bg

Изложбата „ НОВАТА НОРМАЛНОСТ “ на Петко Дурмана показва серия от творби в алено, за които са употребявани като поставка открити и събирани подготвени картини, фамилни фотографии, детски рисунки и други, които в миналото са били скъпи за притежателите си, били са окачени в рамки на стена или поставени във витрина, само че по разнообразни аргументи са попаднали на вторичния пазар и са били препродавани, до момента в който са изгубили всякаква връзка с първичните си притежатели. Червената багра, която е употребена от създателя разрешава да се надникне след това под нея с инфрачервена камера и макар намесите дава добра визия за първичното изображение, сходно на техниките употребявани при проучване на картини за реституция.

Без значение, каква е била сантименталната, художествената или финансовата стойност на фотографиите, рисунките и картините преди намесата на Петко Дурмана, по-късно те се правят оценка съгласно обиколката си или площта си в сантиметри и се трансформират в негови извънредни образни опити, въодушевени единствено от работата с алената багра върху подложката.

"Новата нормалност " на Петко Дурмана приключва всички креативен търсения в прехода от натурализъм към абстракционизъм като безусловно запечатва всяко готово изображения под алената багра, сходно на аленото небе на Апокалипсиса, под което свършват всички човешки ориси.

"НОВАТА НОРМАЛНОСТ настава, когато облиците на екстремалните феномени посредством медиите и обществените мрежи навлязат в съзнанието ни и припокрият досегашните показа за действителността. Сцените от горски пожари в Австралия с компактен дим, който закрива слънцето и провокира нощен мрак денем, кървавочервеното небе от заревото на пламъците, изпепелените тела на животни и хора, които бягат от огъня, изцяло се припокриват с визията ни за Апокалипсиса. "

Откриването е на 11 февруари, вторник, 18:30 ч.

Изложбата "Новата нормалност " може да бъде прегледана до 22 февруари 2020 в пространството на изложба "Етюд " (ул. "Цанко Церковски " 34, София).
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР