Изложбата Нашата живопис в нови насоки представя една посока на

...
Изложбата Нашата живопис в нови насоки представя една посока на
Коментари Харесай

Изложба „Нашата живопис в нови насоки” в столицата

Изложбата „ Нашата живопис в нови насоки ” показва една посока на развиване на българското изкуство в първата половина на ХХ век. През 30-те и 40-те години художниците обръщат взор към натурата, към действителността и модерния живот. Някои жанрове (натюрморт, пейзаж, портрет) получават забележителна известност, а стилът се ориентира към реалистичната художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са в унисон с общоевропейски трендове, които проникват в България основно посредством училите в чужбина български създатели. В творбите им се откриват в една или друга степен въздействията на разнообразни посоки, а едно от тях е зародилата във Ваймарска Германия нова определеност. Трудно може да се каже, че новата определеност участва изрично и добре обособено в изкуството от 30-те и 40-те години в България. Най-силно обвързван с немското придвижване е Кирил Цонев. Много по-често новата определеност се появява в стиловите решения в обособени произведения и претекстове, в творчеството на разнообразни създатели, които показват обществена ангажираност и интерес към новия метод на живот, обвързван с модерния град, положенията и заниманията, които той предлага. Именно заради тази причина откриваме по-скоро нейни отблясъци и тъй като тя прониква в една периферна за европейския живописен живот зона, тези отблясъци, появили се надалеч от центъра, се характеризират с една особена ексцентричност.

В изложбата са показани четири тематични кръга: „ Новият живот на предметите ”, „ Модерният град ”, „ Пейзажът ”, " Лицата на града ”.  Сред създателите с изключение на добре познати художници като Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков, са и по-малко показвани създатели като Асен Василиев, Тодорка Бурова, Карл Йорданов, Асен Дочев. Експозицията показва над 100 работи, две от които непоказвани и непубликувани до момента, а също и едва познати творби.

В изложбата вземат участие произведения от фонда на СГХГ, на Националната изложба, на художествени галерии в страната и на частни сбирки. Научен консултат е проф. Красимира Коева. Към изложбата е публикуван азбучник, а стратегия от тематични лекции и срещи с кураторите дава опция за в допълнение задълбочаване на обособени тематики от експозицията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР