Изложбата на Ясен Гюзелев по книгите Пътешествие до центъра на

...
Изложбата на Ясен Гюзелев по книгите Пътешествие до центъра на
Коментари Харесай

Изложба с илюстрации на Ясен Гюзелев по Пушкин и Жул Верн

Изложбата на Ясен Гюзелев по книгите " Пътешествие до центъра на Земята " от Жул Верн и " Дама Пика " от А. С. Пушкин се открива във вторник в столичната изложба Арте. Илюстрации на художника ще бъдат там до 26 октомври.

" Подходих задълбочено с изследване на архитектура, костюми, на художниците по това време. За мен в никакъв случай не е било забавно просто да пресъздам епохата, просто да се види, че това е ХVIII век, Петербург..... диря нещо по-интересно в текста, което да илюстрирам и да го подскажа по някакъв метод. И тъй като става дума и за хазарт, и за ориста, това бяха нещата, които доста ме плениха в този текст. Измамното чувство, че можеш да надхитриш ориста, да я преподредиш по свои проекти и чертежи, да отдадеш живота си на това, неизбежно води до загуба. Затова избрах този формат - като че ли всички подиуми се развиват във формата на една карта за игра ", споделя Гюзелев за илюстрациите на “Дама Пика”.

Той изяснява, че преди повече от 20 години му е било поръчано да илюстрира книгата от тайванско издателство. " Те издават международна класика, работят с най-хубавите илюстратори от целия свят. Това беше едно предизвикателство, тъй като аз от дълго време съм пристрастен по съветската класика, от по този начин наречения “Златен век на съветската култура”, споделя още Гюзелев.

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с техника, въодушевена от Ренесанса и положителните реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите произведения са съвременни по своята идея за дизайн, гледни точки, игра сред ярко и мрачно.

Уменията му са оценени и търсени от издателите и читателите в доста страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и отвън границите на България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР