Изложбата на Стефан Груев Ревизия ще бъде открита днес, 21

...
Изложбата на Стефан Груев Ревизия ще бъде открита днес, 21
Коментари Харесай

100 табла с творби на Стефан Груев

Изложбата на Стефан Груев " Ревизия " ще бъде открита през днешния ден, 21 май (до 6 юни), в столичната изложба " Академия ". Преди откриването от 17 ч. ще бъде валидирана пощенска марка с винетка " 75 години от рождението на Стефан Груев ". Автор е Илия Груев. Час по-късно стартира изложбата и представянето на " Ревизия " - авторско издание на Стефан Груев.

Експозицията е респект и спомен за огромния художник Стефан Груев, другар и дълготраен учител в компетентност книга, илюстрация, печатна графика в Националната художествена академия. Изложбата е опит за по-цялостно показване на творчеството на създателя. Тя включва над 100 табла с репродукции и оригинали в областта на шрифта и типографията, непокътнатия знак, дизайн на книгата, дизайн на издателски библиотеки и поредици, илюстрацията, филателната графика.

Авторското издание " Ревизия " на Стефан Груев е осъществено по програмата за научна и художествено-творческата активност на НХА за 2017 година За създателя Капка Кънева споделя в изявлението си с него, оповестено в изданието " Ревизия ". " Стефан Груев е измежду личностите, срещата с които опъна модулната мрежа, върху която през днешния ден значително от актуалните графични дизайнери разгръщат своите образни мечти... Изглежда, за него образният и словесният лаконизъм вървят ръка за ръка, подправени с щипка горчив комизъм и самоирония, колкото поеме. "

Груев (1944-2017) e роден в с. Доброславци, Софийска област. През 1963 година приключва Художествената гимназия, а през 1972 година - приложна графика в НХА. Работи като живописен редактор в издателствата " Наука и изкуство " и " Български публицист ", бил е гл. художник в издателство " Христо Ботев ". От 1978 година преподава в НХА, изначало шрифт, а по-късно оформление на книгата. Участва в общи изложения на приложната графика (София, Москва, Хавана), национални изложения на илюстрацията и изкуството на книгата и шрифта, интернационалните състезания и биеналета. Член е на СБХ, секция " Графичен дизайн ", и на профилирания живописен съвет за пощенски марки и филателни артикули към ДАИТС (2007-2008; 2010-2012). Лауреат е на влиятелни награди у нас и в чужбина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР