Изложбата Молитва на 5 езика на кърджалийското арт движение Кръг

...
Изложбата Молитва на 5 езика на кърджалийското арт движение Кръг
Коментари Харесай

Изложбата `Молитва на 5 езика` хвърля мост между християнство, ислям и юдаизъм

Изложбата " Молитва на 5 езика " на кърджалийското арт придвижване " Кръг " търси общото сред християнство, ислям и юдаизъм, с цел да сплоти хората, вместо да ги разединява.

В момента изложбата се намира в Ловеч по покана регионалната шефка Ваня Събчева като едно от „ изнесените ” събития от тазгодишната фестивална стратегия „ Мултикултурният град ”, която се организира за 12-ти път като партньорски план на Община Кърджали и арт придвижване " Кръг ".

Експозицията съдържа 20 пана, представящи скъпи религиозни книги, документи на църковнославянски, български, арабски, иврит и турски езици, както и молебствия на тези езици, изписани на ръка.

Датата на изложбата не беше определена инцидентно – ден, който се пада след Седмата Неделя след Пасха, отдаден на св. Отци от Първия космополитен събор. На Първия космополитен събор в Никея през лятото на 325 година, който се организира в необикновено сложна обстановка на ереси, бурни спорове и противоборство, всъщност се поставят основите на християнството. Цифрата 7 в християнството е свещено число. 7 са дните на седмицата, 7 са цветовете на дъгата, 7 са нотите, 7 са Даровете на св. Дух, 7 са дните на пост и молитва, 7 са бранителите на християнството, 7 са смъртните грехове, 7 неща са низост, 7 са тайнствата.

Датата на изложбата „ Молитви на 5 езика ” съответства също с края на еврейския празник Шавуот, един от трите древен поклоннически празници в юдаизма, на които вярващите е трябвало да посетят Йерусалим. Думата Шавуот значи “седмици ” и отбелязва 7-те седмици след Пасха, Песах, еврейският Великден. Цифрата 7 има доста значимо място в еврейската традиция: светът е основан за 7 дни, първият стих от Тората съдържа седем думи… Има стотици препратки към цифрата 7 като знак на завършеността. В някои сефарадски семейства у нас към момента се пази традицията да се подготвя така наречен “Хляб на седемте висини ” (Pan de los siete cielos) на празника Шавуот – отпратка към сътворението на света за 7 дни.

Но цифрата 7 има изключително място и в Исляма. В Корана цифрата 7 е употребявано 15 пъти, а изразът " 7 небета и 7 морета " е упоменат 7 пъти. Според ислямската вяра вселената е основана на 7 стадия. По време на поклонението (хадж) Кааба се обикаля 7 пъти. В края на поклонението дяволът се замеря със 7 камъка. В исляма се загатва за 7 равнища на Рая. Първата сура „ ал-Фатиха ” се състои от 7 аята /единици, стиха/. Една от информациите за Вселената в стиховете на Корана е, че небето е подредено на 7 равнища. Другата е, че земята е сходна на небето, което се състои от 7 равнища. Мохамед призовавал 7 учени (улеми) за всяка значима среща, а дворецът Топкапъ има 7 огромни врати.

" Цифрата на съвършенството 7, несъмнено, е единствено една дребна илюстрация за роднинство сред религиите, за общия им път и полезности, за фантазията им за по-съвършен свят ", означи Радост Николаева, шеф на aрт придвижване " Кръг ", при разкриване на изложбата, която ще остане непрекъсната експозиция в Ловеч.

Със своята гост-презентация " Кръг " показа опита на град като Кърджали да се развива като модел на етническа и религиозна приемливост, давайки късмет на начинания, които имат национално приложение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР