Изложбата Модернизъм и авангард. Българската перспектива от 30 май в

...
Изложбата Модернизъм и авангард. Българската перспектива от 30 май в
Коментари Харесай

До година затвор и глоба грозят фалшификаторите от галерия Структура

Изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност " от 30 май в изложба " Структура " трябваше да покаже непознати творби на българския модернизъм от междувоенния интервал. Сред картините, част от частна сбирка, обаче имаше и имитации.

В момента се обясняват обстоятелствата и събитията по експонирането на творбите на изкуството в изложба " Структура ": разпитват се очевидци, следва назначението на експертна информация и се откриват спомагателни обстоятелства за самите творби. Експертизата ще отнеме повече от месец, само че до три месеца би трябвало да има правилни резултати . Те ще бъдат докладвани до Върховна касационна прокуратура, посочи Ангел Папалезов, шеф бранш Престъпления, свързани с културни полезности към Главна дирекция Национална полиция.
 Пробутаха имитации на изложба, тя се жалва на прокуратурата
Пробутаха имитации на изложба, тя се жалва на прокуратурата

Измамници са продали корици на " Камасутра ", обявявайки ги за еротична рисунка на Сирак Скитник

Според Ангел Папалезов , шеф бранш Престъпления, свързани с културни полезности към Главна дирекция Национална полиция, има налични нормативните актове, които уреждат производството, стартирането в обращение и идентификацията в региона на изобразителното изкуство и археологическите обекти . От януари тази година са въведени специфични текстове в Наказателен кодекс , само че както се вижда, те не са цялостни, а глобите би трябвало да бъдат повишени . Някои текстове в Закона за културното завещание също би трябвало да бъдат прецизирани, по думите на Папалезов.

Той акцентира, че сега направата на фалшификат се санкционира със затвор до една година и парична санкция , а в случай че лицето е неосъждано, се постанова единствено административна санкция.

На работната среща през днешния ден в Министерство на културата се оказа, че като ограничения против подправянето на творби на изкуството и тяхното разпространяване могат да бъдат употребявани законови и подзаконови нормативни актове. В срещата участваха представители на организации и специалисти от Главна прокуратура, Главна дирекция " Национална полиция " на Министерство на вътрешните работи, Съюза на българските художници, Националната изложба, както и Съюза на колекционерите.

Изработена е стратегия, посредством която да се стигне до консенсус сред държавни и неправителствени организации . Очаква се да се проведат няколко работни срещи.

Това съобщи Александър Трайков от Главна дирекция Инспекторат по запазване на културното завещание към Министерство на културата

Има предложение за основаване на експертен капацитет в музеите и галериите, както и механически за инспекции на материалите. Скоро ще се образува публична работна група, която да дава съответни оферти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР