Изложбата "Минерали от Сакар" бе открита в сградата на Първата

...
Изложбата "Минерали от Сакар" бе открита в сградата на Първата
Коментари Харесай

Изложба с редки минерали от Сакар е показана в Сливен

Изложбата "Минерали от Сакар " бе открита в постройката на Първата държавна текстилна фабрика в Сливен, оповестиха от Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков " - Сливен.

Експонатите са част от сбирката "Минералното многообразие на Сакар Планина " на геолога инж. Николай Господинов. Сред тях са минерали, част от които са били извадени от земята от разнообразни добивни обекти.

Такава е кариерата "Канарата " край Тополовград, където се добиват гранити, които се употребяват като суровина в керамичната индустрия, заяви геологът. Оттам са излезли богат набор от минерали, които са преобразувани гранити - албит, титанит, рутил и други Ценността им се дефинира от това, че са красиви или доста редки.

Освен колекционерската пристрастеност, задачата на събирането на тези минерали е и научно-изследователска, уточни Господинов.

Изложбата ще остане в Сливен до лятото на 2020 година, сподели шефът на Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков " - Сливен Николай Сираков. Той изрази вяра експозицията да остане като непрекъсната в музея в Сливен, като уточни, че тя съставлява огромен интерес за младежите и учениците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР