Изложбата "Кристо - ранни етюди" гостува в Градската художествена галерия

...
Изложбата "Кристо - ранни етюди" гостува в Градската художествена галерия
Коментари Харесай

Изложбата Кристо - ранни етюди гостува в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата "Кристо - ранни етюди " гостува в Градската художествена изложба на Варна, оповестиха от културната институция в крайморския град.

Експозицията съдържа ранни образователни рисунки и акварели на Кристо /Христо Явашев/ от времето, когато световноизвестният художник от български генезис е учил /1953-1956 г./ в Националната художествена академия /НХА/. Творбите са от музейната колекция на НХА, която с изключение на образователни етюди, има и огромна сбирка от постери на Кристо и Жан-Клод - достоверно автографирани и подарени на академията от създателите.

Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на създателите, също са показани в изложбата.

Христо Явашев - Кристо с галерия в изложба "Свети Лука "

Градската художествена изложба във Варна ще показа на изложбата копия на два портрета от студентските години на Христо Явашев - портрет на актрисата Грациела Бъчварова от 1954 година и на художничката Дора Бонева - от 1956 година

В експозицията ще може да се види богат документален материал за художника и неговата родова история, обвързвана с Варна и Разград, от фондовете на Държавния списък в Габрово и в Разград - изявления, родословие, фотоси на фамилията, документи и други

Експозицията ще бъде открита на 5 август /сряда/ и ще гостува в крайморския град до 25 август. Куратор на изложбата е проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР