Изложбата Изкуство и култури в България - XVI-XVIII век, която

...
Изложбата Изкуство и култури в България - XVI-XVIII век, която
Коментари Харесай

Българската изложба в Лувъра окончателно пропадна

Изложбата " Изкуство и култури в България - XVI-XVIII век ", която трябваше да гостува в парижкия музей " Лувър " през лятото, дефинитивно е анулирана, оповестиха от Министерството на културата. До това решение на министър Боил Банов се стигна след отхвърли на Светия Синод да даде позволение за показване на експонати от църковните музеи - икони и богослужебни книги, и след изразеното мнение на управлението на Българската академия на науките, както и отрицателната социална реакция.

Министърът на културата Боил Банов организира среща с посланика на Франция у нас госпожа Флоранс Робин и я срещна с предисторията на договарянията с музея от 2012 година досега, както и с решенията на Българската Патриаршия и Българска академия на науките.

Посланик Флоранс Робин е подходила с схващане към създалата се социална сензитивност и е обърнала внимание на това, че музеят " Лувър " дава опция на страната ни да покаже българското изкуство през разнообразни интервали от своята история, както и опция то да стигне до милионите гости.

Министър Банов и дипломат Робин се сплотиха към мнението, че е доста значимо да бъде непокътнато положителното съдействие с музея " Лувър " и сполучливото партньорство сред двете страни да продължи с реализицията на дълготрайните планове в региона на културата и изкуството.

Предложените от управлението на Българска академия на науките аварийни тематики за българска галерия в Лувъра през лятото, свързани с праисторията и с възхода на Второто българско царство, е малко евентуално да се осъществят.

" Лувър " не е исторически музей, а на изкуствата и неговата стратегия е строго закрепена за пет години напред, обясниха за " Дневник " от Министерството на културата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР