Изложбата „Фрески и звуци“, посветена на 110-годишнината от рождението на

...
Изложбата „Фрески и звуци“, посветена на 110-годишнината от рождението на
Коментари Харесай

В Стара Загора откриват изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Марин Големинов

Изложбата „ Фрески и звуци “, отдадена на 110-годишнината от рождението на огромния български композитор Марин Големинов, ще бъде открита на 18 декември от 18 часа във фоайето на Държавна опера - Стара Загора. На откриването ще участва внучката на композитора Лилия Големинова , която е създател на изложбата, инициирана от наследниците на композитора. Експозицията е осъществена с поддръжката на Министерството на културата. Маестро Марин Големинов е почетен жител на Стара Загора и дълготраен ръководител на неповторимия по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.
До края на януари 2019 година ще могат да се видят 23 пана със знакови мигове от живота на Големинов - фотоси, ръкописи, писма, дипломи. Представени са непоказвани фотоси от младежките години на композитора, от сватбата му с Лилия Ничкова, кореспонденцията му с Димитър Ненов, Константин Илиев и други огромни музиканти. Писма от негови преподаватели от Париж и Мюнхен, както и дипломата на Големинов от Музикалната академия са измежду останалите акценти.
Ще могат да се видят стратегии от пътешествията на танцовата драма „ Нестинарка “ по света, от концерти на с музика на Големинов, от турнета на първите носители на Националната премия „ Акад. Марин Големинов “ - Софийски солисти с диригент Пламен Джуров. Интригуващи са фотосите от премиерата на „ Захари Зограф “ с Никола Гюзелев и фрагментите от представянето на операта „ Ивайло “ на Царевец.
Специално внимание е отделено на интерпретацията на музиката на именития български композитор през 2018-а. Сред тях са възстановката на „ Нестинарка “ в Стара Загора, концертът за контрабас, който в един ден звучи в България и Мексико… Отделено внимание и на Марин Големинов като диригент (счита се, че той е създател на факултета по оркестрово диригентство с първия диригентски курс, който провежда през 1943 г.).
Представените материали са от персоналния списък на внуците на Марин Големинов - Лилия и Стефан, а някои от фотосите са предоставени от рода Сугареви. Композиторът и проектант Делчо Сугарев са братовчеди и запалени планинари.
Стара Загора е третата спирка на изложбата „ Фрески и звуци “ след представянето й в галерията на Министерството на културата и е в родния град на композитора Кюстендил.
Марин Големинов е роден на 28 септември 1908 година Завършва софийската консерватория (като цигулар при Тодор Торчанов) и отпътува да учи в Париж. В Скола Канторум учи комбинация при Венсан Д’Енди, Пол льо Флем, Ги дьо Лионкур. Посещава лекции по философия и хармония в Сорбоната, а по-късно специализира в Мюнхен, където пък кристализира концепцията му за написването на танцова драма. През 1942 година е премиерата на „ Нестинарка “, по описа на Константин Петканов, на сцената на Софийската опера. Тя провокира същински възторг и за една нощ Големинов става прочут. Операта му „ Ивайло “ е първата, сложена на хълма Царевец във Велико Търново и с нея се поставя началото на традицията там да се показват опери. Квартетите на Големинов са измежду най-хубавите мостри на този род и се извършват освен у нас, само че и в Европа и Съединените щати. Освен композитор, Големинов е критик, диригент и професор в музикалната академия. Танцовата драма „ Нестинарка “ е най-играната отвън страната българска музикално-сценична творба, поставяна е в Чехия, Германия, Русия. Във версията на Маргарита Арнаудова за балет „ Арабеск “ е играна в над 50 страни. През 2018 година творбата оживя в цялостната си версия, основана през 1986-а за Националния балет, на сцената на Старозагорската опера в осъществяване на многонационалната балетна натрупа на театъра, примабалерината Анелия Димитрова получи за ролята на Демна “Кристална лира” за млад реализатор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР