Изложбата „Европа на творчеството“ представя в София произведения на гениалния

...
Изложбата „Европа на творчеството“ представя в София произведения на гениалния
Коментари Харесай

Джеймс Енсор представя изложбата „Европа на творчеството“ у нас

Изложбата „ Европа на творчеството “ показва в София творби на гениалния белгийския художник Джеймс Енсор. Събитието се провежда от домакина Обединена българска банка (ОББ) взаимно с Бизнес клуб „ Белгия – България – Люксембург “. Откриването беше почетено от министър-председателя на Кралство Белгия господин Шарл Мишел.

Фоайето на ОББ Милениум център е превърнато в самобитна изложба, където 37 гравюри и литографии на гениалния Джеймс Енсор са притежание за необятната аудитория до 16 юни 2018 година Този интервал съответствува и със заключителната фаза от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Забележителните творби на изкуството са от сбирката на белгийската KBC Банк, част от КВС Груп, към която принадлежи и ОББ.

Джеймс Енсор (1860 – 1949) е белгийски художник, чиито гротескни произведения го вършат предходник на модерното европейско изкуство през 20 век. Роден е в Остенде и прекарва в града съвсем целия си живот. Ранните му произведения са обичайни - пейзажи, натюрморти, портрети и интериори в тъмни наситени цветове и приглушена, само че вибрираща светлина. В средата на осемдесетте години на XIX в. под въздействието на ярките цветове на импресионистите и гротескната изразност на фламандските примитивисти Енсор стартира да създава авангардни тематики, употребявайки нови похвати. Открива материал за картините си основно в преситените и подвластни на дребната човешка суетност ваканционни тълпи на Остенде.

Това е втората галерия от частната сбирка на белгийската група KBC у нас. Първата галерия се организира през 2010 година

Партньор на ОББ в откриването на изложбата е Бизнес клуб „ Белгия – България – Люксембург “. Негов главен приоритет е развиването на българо-белгийските връзки и стимулирането на културния и комерсиалния продан. Изложбата е безапелационен израз на тази политика. Неслучайно в своето одобрение към гостите на откриването й основният изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC Груп за България Петър Андронов посочи: „ С организирането на тази изключителна по рода си галерия нашата компания-майка – белгийската финансова група KBC – демонстрира отношението си към България и нейните жители. Отваряйки вратите на изложбата за всички в идващия един месец, ние от ОББ желаеме да подарим на жителите на София и нейните посетители незабравимо прекарване в зората на експресионизма и сюрреализма. “

Входът на изложбата е свободен. Тя е отворена за посещаване от необятната общност всеки ден от 09:00 до 18:00 ч. в интервала 17 май – 16 юни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР