Изложбата Емпорион Пистирос в Тракия“ на Археологическия музей Проф. Мечислав

...
Изложбата Емпорион Пистирос в Тракия“ на Археологическия музей Проф. Мечислав
Коментари Харесай

Вижте в музея търговски договор от времето на траките

Изложбата „ Емпорион Пистирос в Тракия “ на Археологическия музей „ Проф. Мечислав Домарадски " в Септември беше открита при извънреден интерес в Регионалния исторически музей. Залата за краткотрайни експозиции се оказа тясна да побере множеството от хора от всякаква възраст - от възпитаници до ветерани - поискали да участват на откриването, макар че тази гостуваща галерия ще остане в Пазарджик чак до 20 декември.

През последните години археологическите разкопки на Пистирос се трансфораха в същински университет за млади археолози от целия свят. На обекта обогатиха знанията си за антична Тракия студенти от Съединени американски щати, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Европа, даже от Абу Даби - описа Валя Танева, основен организатор в отдел " Археология " на музея в Пазарджик и дълготраен шеф на музея в Септември, където е основана и домува изложбата " Емпорион Пистирос ".

Валя Танева, която е посветила близо 30 години от живота си на разкопките на Пистирос, обърна вниманието на посетителите върху каменна колона с надпис, представляваща първият писан търговски контракт, прочут на археолозите. Интересното е, че в този контракт за първи път се загатва и думата " мито ".

Експозицията показва на посетителите резултатите от изследванията на археологическия обект емпорион Пистирос, намиращ се в землището на Ветрен. Пистирос е първият селищен център със статут на емпорион (търговско селище), засвидетелстван в сърцето на Тракия, където съжителстват взаимно траки и гърци в интервала от края на V - до началото на II в. прочие Хр.

Изложбата обгръща разнообразни аспекти от живота в емпориона (етнически състав на популацията, търговия, строителство и архитектура, занаяти и производства, обичай, религиозни вярвания и паметни практики, локални и вносни керамични съдове и изделия). Темите са показани с автентичен материал и илюстрирани с табла, включващи обяснителни текстове и снимков материал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР