Изложбата Дипломация и доблест“, посветена на Независимостта на България, ще

...
Изложбата Дипломация и доблест“, посветена на Независимостта на България, ще
Коментари Харесай

НИМ открива изложбата Дипломация и доблест“, посветена на Независимостта на България



Изложбата „ Дипломация и героизъм “, отдадена на Независимостта на България, ще бъде открита на следващия ден в Националния исторически музей. Всички гости ще могат да видят плановете и оригиналът на извънредно рядко проявления манифест, с който княз Фердинанд е провъзгласил във Велико Търново през 1908 година Княжество България за без значение царство. Манифестът е направен от Харалампи Тачев.

В изявление за предаването „ Преди всички “ Валентина Загорска, комисар на изложбата, изясни още, че ще бъдат показани всички най-важни документи, отразяващи събитията от лятото на 1908 година до подписването на българо-турския протокол от април идната година, с който Османската империя признава българската самостоятелност: „ Това са шифровани телеграми, писма, свързани с известните на всички нас съществени събития. “

Друг акцент в изложбата е Сребърната Конституция на българското царство от 1911 година, наречена по този начин поради сребърния й обков. Ще бъдат показани и потрети на видни държавници.

Подробности за изложбата чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР