Изложбата бе официално открита снощи и може да бъде разгледана

...
Изложбата бе официално открита снощи и може да бъде разгледана
Коментари Харесай

„Поздрав от Самоков и Чамкория” в Балабановата


Изложбата бе публично открита нощес и може да бъде прегледана до 24 април

Заместник-кметът по просвета Пламен Панов,  директорът на Градски исторически музей – Самоков, доктор Веселин Хаджиангелов и доцент д-.р Елена Кантарева – Дечева – и.д шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “ откриха документалната галерия „ Поздрав от Самоков и Чамкория ”, която показва в 25 табла над 80 изключителни мостри на пощенски картички, основани от едни от най-известните български фотографски ателиета в интервала 1895-1944 година

Инициативата на Общински институт „ Старинен Пловдив “ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков е във връзка 25-ти март – Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България, което се е случило в Пловдив 1892 година по времето на Първото земеделско и промишлено ревю.

„ Щастлив съм, че с откриването на тази доста забавна и вълнуваща галерия, възобновяваме едно съдействие с повече от 200 годишна история, както ми описа доктор Веселин Хаджиангелов. Сигурен съм, че културните връзки сред Пловдив и Самоков ще продължат своето развиване, тъй като имаме доста допирни точки.  Преди 130 години, първата илюстрована пощенска картичка е била отпечатана в Пловдив за Първото земеделско и промишлено ревю, а тук в изложбата ще видите фотоси на самоковските еснафи, които пътуват от Самоков към Пловдив тъкмо по този мотив. Щастлив съм и от това, че Старият Пловдив е освен емблема и сърцето на града, само че е сполучлива платформа, която демонстрира най-хубавото от България в Пловдив. А с изключение на, че го демонстрира, Старинен Пловдив извършва и своята най-главна задача –  да опазва и съхранява паметта “, сподели на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

Доц.-д-р Елена Кантарева – Дечева, хазаин на събитието, показа и приветства шефа на Градски исторически музей – Самоков, доктор Веселин Хаджиангелов и описа по какъв начин се е зародила концепцията за изложбата в Пловдив. Коментирано бе, че с изключение на естетиката и хубостта на изображенията, украсени с рамки, хората са полагали и огромно усърдие за калиграфия, защото картичките са пътували без пликове. Пътуването на по-заможните българи от това време е било въпрос на авторитет, а по-късно е било значимо да покажат къде са били и да опишат какви прекарвания са имали.

Д-р Веселин Хаджиангелов описа за възникването на първия държавен курорт Чамкория, първото летовище, а след това и балнеоложки център. Заможните хора от това време, измежду които и царското семейство, банкери, прависти, художници и други построяват по-късно общо 120 вили. Директорът на музея описа и историята на фамилия Карастоянови – за първия фотограф в Самоков, наследник на първия печатар, както и за фамилията на първия самоковски кмет Иван Доспевски, междинен наследник на Димитър Зограф. Фотографията се е предавала сред фамилии и другари и по този начин 15 семейства са практикували фотографското изкуство, което е имало съответния фирмен знак, сериен номер, замесен е в процеса  на индустриализация, като творби близка до изкуството,  и като метод на осъществяване, техника, оцветяване.

„ Самите текстове на картичките са доста персонални и сантиментални и също толкоз забавни, както фотографиите върху лицето. Те разказват значимите събития, които са вълнували хората по това време – войните, църковни празници,  персонални мотиви, пътешествия и доста други “, описа още доктор Веселин Хаджиангелов.

Една огромна част от картичките, владеене на музея в Самоков, са подаяние от дъщерята на първия шеф на музея, която е колекционирала картички през целия си живот. Тя е направила дарението през 2007 година, а музеят е инициирал в следствие и акция за откупуване и събиране на картички, свързани със Самоков. Интересен факт е, че най- доста екземпляри са получили от българи, живеещи в чужбина, за които това е сантимент, постоянно обвързван с родовата им история. 

Изложбата „ Поздрав от Самоков и Чамкория ” е с вход свободен и може да бъде прегледана до 24 април 2022 г. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР