Изложбата Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ се организира

...
Изложбата Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ се организира
Коментари Харесай

Изложба за Гарибалди и българите представят в Търново

Изложбата „ Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите “ се провежда по самодейност на Музея на Възраждането във Варна и със съдействието, персонални контакти и безплатна помощ на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен. Домакин на събитието е Регионален исторически музей – Велико Търново. Изложбата ще бъде експонирана в музей „ Възраждане и Учредително заседание ” и открита на 30 май. Временната експозиция е отдадена на 2 юни – Денят на Ботев и починалите за свободата на България и Националният празник на Република Италия.

В изложбата са включени материали, представящи въздействието на Джузепе Гарибалди върху българите през XIX век.
„ Един от най-запомнящите се артефакти в изложбата е бойното знаме – участник в походите на Гарибалди. Знамето дълги години е владеене на италианския професор Алберто Кафарелли – историк, откривател и колекционер от Реджо Ди Калабрия. Според неговите думи, мястото на тази светиня е в музея и това е една от аргументите „ бойното оръжие ” да бъде дарено на Музея на Възраждането във Варна като „ знак на взаимност, знак на обединяването на нации, които обичат справедливостта и свободата, които се въодушевяват от героичното минало, с цел да построят по-добро бъдеще “, изясняват музейни уредници.

По време на бойните походи знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде и взе участие в акциите до Сицилия 1860 година, Аспромонте – 1862 година и Ментана – 1867 година “, описа за Общинската осведомителна организация Светла Атанасова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя посочи, че измежду музейните полезности се откроява фотография на Джузепе Гарибалди със непокътнат негов подпис, фотоси на българи-участници в гарибалдийското придвижване – Георги Раковски, Димитър Общи, хаджи Димитър Асенов и капитан Петко Войвода. Не инцидентно Гарибалди и Петко челник основават отряд от българи и италианци – гарибалдийци, сражаващи се в Критското въстание.

Специално внимание в изложбата е отделено на персоналните движимости на Паскал Станини – италианец – гарибалдиец, живял след Освобождението в България и работил като чиновник по жп линията Русе – Варна. Те са общително предоставени от неговата правнучка Летиция Атанасова.

В осем разнообразни пана посетителите ще намерят информация за българи-гарибалдийци, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България. Сред тях се откроява и името на търновеца Георги Смилов.

Копия на част от гарибалдийска униформа – червени ризи с шалчета и шапка обогатяват експозицията и демонстрират образно най-атрактивната част от облеклото на гарибалдийците, наричани по този мотив „ червеноризци “.

Вдъхновен от личността на Гарибалди и във връзка изложбата, италианският художник Алесандро Киараппа рисува портрет на великия бунтовник. Този портрет остава подаяние за българите, показвайки още един път взаимното почитание и обвързаност сред двата народа – италианския и българския.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР