Изложбата Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите беше открита

...
Изложбата Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите беше открита
Коментари Харесай

Международната изложба `Аполония Понтийска` показва експонати от Лувъра

Изложбата " Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " беше открита през вчерашния ден в Регионалния исторически музей - София. Тя ще бъде част от краткотрайната експозиция на Музея до 10 март 2019 година

На церемонията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът доцент доктор Тодор Чобанов, министърът на културата Боил Банов, основният консултант на музей „ Лувър “ Алберто Виал и шефа на Френския културен институт в България Фабиен Флори.

Експозицията " Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " е следващият план, продължаващ традицията на сполучлив теоретичен и културен продан сред България и Франция. Тя съставлява роман за града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, ежедневен живот, некрополи. Географски той подхожда на местоположението на актуалния Созопол.

Хронологическата рамка слага основаването на Аполония Понтийска към 610 година прочие Хр. от преселници от Милет в югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е единствено дневно корабоплаване от Бизантион и бързо се трансформира в преуспяващ град. През 72 година прочие Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът принудително е причислен към римските владения.

Археологическите изследвания на Аполония Понтийска стартира френският посланик барон Жюл Александър Дегран през 1904 година Те са продължени от най-известните тогава български откриватели. Разкопките се организират с друга активност през целия ХХ в. От 2002 година в проучването на Аполония се включва и френски екип.

Изложбата съдържа над 500 артефакта, проведени съгласно мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са: ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни украшения, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на разнообразни животни и други

" Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " може да бъде прегледана в интервала 14 декември 2018 – 10 март 2019 година в зала " Временни експозиции " на Регионалния исторически музей – София (пл. " Бански " 1).

" Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите " включва експонати от: Лувър, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей – Българска академия на науките, Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Бургас. Изложбата се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата на Република България и музей " Лувър " и е част от културната стратегия, обвързвана с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР