Изложбата 60 години художници от Благоевград“ събра на едно място

...
Изложбата 60 години художници от Благоевград“ събра на едно място
Коментари Харесай

Художници от Благоевград показаха изключителни картини в обща изложба, открита в столицата

Изложбата „ 60 години художници от Благоевград “ събра на едно място създатели и неповторими картини. Експозицията бе открита в София от заместник-председателя на УС по креативната активност и завеждащ изложбена, интернационална и осведомителна активност към СБХ Антон Стайков, изкуствоведът Весела Ножарова и представители на Община Благоевград. Специално за събитието от Берлин дойде и изкуствоведът и учител проф. Чавдар Попов.

Над 150 платна са подредени на втория етаж в галерията на улица „ Шипка ”№ 6. Те показват необятния гений на художниците от Благоевград. Сред създателите са Георги Ковачев, Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за артистичния образ на града и за духа на последователност са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров, Иван Тасев и доста други надарени създатели, сложили основите на художественото изкуство в регионалния център на Пиринско.

Историята на художниците от Благоевград стартира през 1956 година, когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредят първото Дружество на художниците в града. Основата на проведения живописен живот в Благоевград към този момент е сложена и оттук насетне пътят ще бъде извървяван от доста и разнообразни създатели от разнообразни генерации.

Първата огромна галерия на Дружеството, в която вземат участие единствено създатели от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 година Същата година към групата се основава Художествен съвет с ръководител Христо Бараковски. Друга значима фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града. В този живописен съвет в разнообразни години ще вземат участие още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. Седемдесетте и 80-те години са изключително дейни за благоевградските художници. В града се провеждат огромни районни и национални изложения, които не престават своя живот и през днешния ден с помощта на работата на Община Благоевград в поддръжка на изкуството и културата в града.
 izlojba-1  izlojba-2  izlojba-3  izlojba-4  izlojba-5  izlojba-6  izlojba-7  izlojba-8  izlojba-9
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР