Изложба за Апостола на свободата - Васил Левски, ще бъде

...
Изложба за Апостола на свободата - Васил Левски, ще бъде
Коментари Харесай

Показват предмети за Левски на изложба във Варна

Изложба за Апостола на свободата - Васил Левски, ще бъде открита във Варна.

От на следващия ден - 18 февруари, всички гости на Музея на Възраждането ще могат да прегледат експозицията " Знаци на паметта “, която е отдадена на 150-годишнината от обесването на най-ярката персона измежду българските революционери, народен воин и народен идеолог за " чиста и свята република “.

Във витрините на музея са подредени мостри на българската нумизматика, нотафилия, фалеристика, филателия, както и други предмети, свързани с облика на Апостола на свободата.

Показана е най-старата пощенска марка с изображение на Дякона, която е издадена през 1929 година Неин създател е Христо Лозев. Тя е част от серия, отдадена на 50- годишнината от Освобождението на България. За съвсем 100 години тематиката за Левски е една от най-често срещаните в българската филателия – издадени са над 10 марки с неговия лик или показващи главните моменти от живота му.

В изложбата са включени и двете сребърни юбилейни монети, издадени от Българска народна банка във връзка 100 година от обесването му и 150 година от рождението му. Първата е от 1973 година и е с номинал 5 лева На противоположната ѝ страна е отсечено изображението на Левски по портрета му от известната литография на Георги Данчов – Зографина. По гурта на монетата се чете " Свята и чиста република ". Автор на плана е Георги Балджиев. Втората монета е с номинал 20 лева Отсечена е през 1987 година Нейни създатели са Тодор Варджиев  и Кънчо Аврамов. По монетния кант този път е изписано " Ако печеля, спечелвам за цялостен народ ". Не е пропусната и родната нотафилия, която е показана с банкнота от 1997 година Тя е пусната в послание същата година и е с номинал 1000 лева

Връзката сред Левски и българската фалеристика е засвидетелствана посредством няколко значки и трите степени (с мечове и без) на ордена " 9 септември 1994 година ", с който са наградени над 70 000 души у нас в интервала 1945 – 1990 година

Сред другите забавни предмети са фотография-портрет, картички и рисунки от Българското възобновление, както и две литографии, отдадени на Апостола и борците за независимост.

В изложбата е показан и вторият портрет на Левски, нарисуван от задграничен художник. Това става през 2017 година, когато италианският актьор Алесандро Киараппа гостува в България със свои произведения. Портретът е част от диптих, сплотяващ Апостола на българската независимост и италианския народен воин Джузепе Гарибалди под надслова " Два свята – един блян ". Портретът е забавен и с това, че не е рисуван с четка, а с пръсти.

Изложбата ще може да бъде прегледана до 18 март т. година в постройката на музея, който се намира на ул. " Д-р Л. Заменхоф “ 21.  

Работното време е от понеделник до петък сред 10 и 17 ч. По случай честванията на 18-и и 19-и февруари музеят ще работи изключително в тези два дни от 10 до 17 ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР