Изложба в памет на първия главен архитект на София -

...
Изложба в памет на първия главен архитект на София -
Коментари Харесай

Антонин Колар - първият градостроител на столицата

Изложба в памет на първия основен проектант на София - чеха Антонин Колар, бе открита в Музея за история на София. До 3 октомври жителите и гостите на столицата могат да видят събрани на едно място всички проекти, здания и публични пространства, дело на надарения чех, който поема задачата да трансформира новоосвободената София в европейски град. Експозицията е проведена по концепция и с поддръжката на Българската банка за развиване, чиято благосъстоятелност е постройката на реконструирания Гранд хотел "България ", издигнат от арх. Колар в интервала 1880-1885 година
"С почитането на личността на първия градски проектант желаеме да напомним за значимите неща, които би трябвало да създадем по образеца на строителите на модерна България и модерна София - да дадем и своя принос и да се погрижим за това, което ни е завещано ", сподели при откриването изпълнителният шеф на ББР Николай Димитров. Той прикани съвременниците да основават стойност, само че и да съхраняват цената, предадена от предците ни. С идването на проектант Колар в София през 1878 година е сложено началото на модерното градско обмисляне, напомни Николай Димитров.
В изложбата за първи път е показан експонат от царската чакалня на проектираната от Антонин Колар остаряла Софийска гара, който е реставриран с поддръжката на ББР. Посетителите ще могат да видят и новия документален филм, квалифициран от Българска национална телевизия в памет на градостроителя на българската столица.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР