Изложба в Ловеч представя най-важните резултати от археологическите разкопки през

...
Изложба в Ловеч представя най-важните резултати от археологическите разкопки през
Коментари Харесай

Изложба в Ловеч представя резултати от археологическите разкопки при Владиня и Летница

Изложба в Ловеч показва най-важните резултати от археологическите разкопки през сезоните 2019 и 2020 година при с. Владиня и гр. Летница. Откриването стана на 23 септември 2020 година вечерта в изложбената зала на Регионален исторически музей – Ловеч „ Покрит мост “. Пълното наименование на изложбата е “Владиня и Летница. Нови археологически изследвания в Ловешкия район “. Находките са част от избавителните изследвания по отношение на построяването на метафоричен газопровод – така наречен „ Балкански поток “ в района.

Изложбата бе открита от шефа на РИМ – Ловеч, Капка Кузманова и шефа на НАИМ при Българска академия на науките доцент доктор Христо Попов в наличието на голям брой сътрудници от музейната колегия и фенове на археологията. В словото си Капка Кузманова сподели: „ За да стигне до музейната витрина археологическата културна полезност изминава дълъг път. Създава се от индивида в избран стадий от развиването на човешката цивилизация. Престоява в земните пластове и под вода хиляди години. И тук идва науката археология, в дословен превод „ Слово за предишното “, която посредством теренни археологически изследвания търси и записва археологическите обекти. “

Представен бе и каталогът „ Археологически изследвания в Ловешко. Минало и настояще “, който демонстрира находките от с. Владиня и гр. Летница, само че шест публикации, отдадени на изследванията на обекти по р. Осъм.

Обзорната публикация е от доцент доктор Христо Попов и наблюдава както новите изследвания през последните две години, по този начин и 120-годишната история на археологическите разкопки в Ловешко. Книгата излиза под № 19 на поредицата „ Каталози “ на НАИМ при Българска академия на науките. Изданието е двуезично – на български и британски език, богато илюстрирано.

Обектът е край Владиня с теоретичен началник Мая Димитрова, а край град Летница с теоретичен началник гл. ас. Любен Лещаков. Във Владиня са взели участие и експерти от археологическия институт, районния музей в Смолян, историческите музей в Казанлък и Карнобат, археолози на свободна процедура и студенти. Там е разкрито населено място от Средната бронзова ера, от първата половина на второто хилядолетие прочие н. е., и то е само в централна Северна България. Проучването на цялостния му комплекс го прави главен обект за територията на цялата страна за тази ера. Разкритият некропол от втората половина на четвърти век – първата четвърт на трети в. прочие н. е. обогатява общата картина за погребалните практики през късната класическа и ранната елинистична ера в района.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР