Изложба в израелския град Хайфа с разпнат на кръст Роналд

...
Изложба в израелския град Хайфа с разпнат на кръст Роналд
Коментари Харесай

Сблъсъци в Израел заради МакИсус

Изложба в израелския град Хайфа с разпнат на кръст Роналд Макдоналд (клоунът, знак на веригата заведения за хранене за бързо хранене „ Макдоналдс “) провокира бурни митинги измежду арабските християни в страната, оповестява „ Ал Джазира “.

Стотици жители упорстват за премахването на скулптурата „ МакИсус “. Вълната на неодобрение и отводът на музея да смъкна скулптурата докара до мощен публичен отзив. Демонстрантите стигнаха до мятане на бомбички и камъни по музея, като в конфликтите са потърпевши трима служители на реда. Тълпите са разпръсквани със сълзотворен газ.

Религиозни представители се объраха към районния съд на 14 януари и настояха пред магистратите да се вземат незабавни ограничения скулптурата да бъде отстранена от музея. За извънредно обидни те намират и кукли на окървавения Исус и на Богородица, направени в стилистиката на Барби.

Нисим Тал, шеф на музея, споделя, че е шокиран от недовлоството, поради обстоятелството, че изложбата стои подредена от месеци. Концепцията ѝ е рецензия на капитализма и общото разбиране за боготворенето, наподобяващо фетиш. Изложбата е гостувала и в други страни през годините, без да провокира сходни реакции.

Демонстрантите схващат за изложбата от фотоси на творбите, качени от консуматори в обществените мрежи. Християните са едвам 2% от популацията на Израел и настояват, че така и така им е мъчно да практикуват религията си.

„ Трябва да разберем, че свободата на изложение се интерпретира по разнообразни способи в другите общества – аргументира се Вади Абу Насар, консултант на църковните лица. – Ако творбите са ориентирани против нехристияните, светът ще се обърне с главата надолу. “

Мири Регев, министър на културата в Израел, постоянно упрекван в цензура, поддържа настояванията за събаряне на „ обидното “ произведение на изкуството. Музеят отхвърля да го направи, тъй като по този метод ще наруши свободата на изложение. След митингите на входа на музея към този момент има табела, която известява, че нито една творба от експозицията не е основана, с цел да насочва обиди.

„ Най-много това можем да създадем – споделя Тал. – Ако свалим това произведение, на следващия ден политиците ще изискат да свалим нещо друго и по този начин в музея ще останат единствено шарени картинки на цветя. “

Обясненията му не откриха отклик измежду протестиращите. Един от тях е толкоз засегнат от „ МакИсус “, че прекрава цяла нощ пред музея със знак „ Уважавайте религиите “. През предходната седмица пътните знаци в региона на културната институция осъмнаха с нарисувани кръстове, а постройката на музея бе с изпочупени прозорци.

„ Това е доста обидно и не го считам за изкуство – споделя художникът и ревнив християнин от Хайфа Кристиан Амир Балан. – Ще продължим да се събираме спокойно и да палим свещи… Няма да млъкнем, до момента в който не се стигне до някакво решение. “

Авторът на скулптурата, финландецът Яни Лейнонен, самичък пожела тя да бъде свалена – само че по друга причина. Лейнонен неотдавна членува в групата „ Бойкот, ограничения, наказания “ (BDS), ръководена от палестинци и целяща да промени политиките на Израел по отношение на Палестина. Според него „ Израел употребява културата като форма на агитация, с цел да замаже окупацията “. През последните години BDS означи няколко обилни триумфа, откакто убедиха няколко международни актьори да не идват на турне в Израел.

Директорът на музея обаче е твърдо решен, че музеят няма да се поддаде на политически напън от която и да е страна.

„ Ние ще пазиме свободата на словото, свободата на изкуството и свободата на културата и няма да се поддадем “, разяснява Тал. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР