Изложба в чест на Боян Петров. Почит към алпинистът и

...
Изложба в чест на Боян Петров. Почит към алпинистът и
Коментари Харесай

Природонаучният музей откри изложба в памет на Боян Петров

Изложба в чест на Боян Петров. Почит към алпинистът и зоолог, отдадоха от управлението на природонаучния музей.

Мнозина познават Боян Петров като един от най-успешните ни алпинисти, авантюрист, обичащ провокациите. Малцина обаче са се докосвали до другия му свят – науката.

Затова и от природонаучния музей излагат част от неповторимите му сбирки и изследователските му мемоари. Наред с това в Българската академия на науките отварят и книга, в която всеки може да отдаде респект към Боян Петров.

Величка Бешкова си спомня с горест дните, прекарани с алпиниста. „ Много го обичам, аз съм му като втора родна майка. Винаги сме го посрещали и първият ден след връщането той е бил у нас. И един път ми сподели, в случай че не се върна, в случай че се откажа да се изкача на някой връх, дали ще ни поканиш отново у вас”, спомня си тя.

Откривателят на Боян Петров в науката, лекар Петър Берон, го разказва като буен откривател на прилепите. „ Човек с извънредно мощ воля, за образец като човек, който преодолява всевъзможни трудности”, споделя той.

Фоайето на музея ще бъде красено от фотоси на Боян Петров още дълго време – ъгъл, който припомня на сътрудниците му за непримиримостта и фантазиите на алпиниста.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР