Изложба Светлописците на Шумен" на Регионален исторически музей Шумен могат

...
Изложба Светлописците на Шумен" на Регионален исторически музей Шумен могат
Коментари Харесай

Изложбата Светлописците на Шумен гостува в Бургас

Изложба " Светлописците на Шумен " на Регионален исторически музей Шумен могат да прегледат бургазлии и гостите на града в залата на Етнографската експозиция (ул. " Славянска " 69) от 02 февруари 2018 година Тя наблюдава развиването на фотографското изкуство в града от края на XIX доникъде на ХХ в. В експозицията са показани материали свързани с фотографското дело, като изключителна заслуга за неговото развиване има известната шуменска фамилия Маркарян.

Експонирани са истински копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската компания, рол преси, разнообразни фотоапарати, майсторски свидетелства и други

Изложбата показва и някои любопитни обстоятелства - фотографията на първия български оркестър е първата българска фотография и е направена в Шумен от незнаен пътуващ фотограф през 1850 година В града на Мадарския конник работят също Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Врам Маркарян и други Снимки, отразяващи предишното на Шумен и лицата на града оставят и Марко Марков, Анастас П. Белковски, фотоателиетата " Левски ", " Светлина ", " Лукс ", " Луна " и др.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР