Изложба „Силуети в огледалото“ е подредена в галерия „Нюанс“ на

...
Изложба „Силуети в огледалото“ е подредена в галерия „Нюанс“ на
Коментари Харесай

Огледала правят портрети на скулптури

Изложба „ Силуети в огледалото “ е подредена в изложба „ Нюанс “ на столичната ул. „ Денкоглу “ 42, където ще остане до 8 септември. Ефектната експозицията се състои от 15 красиви огледала от ХІХ и ХХ век и 9 статуи на модерни създатели.

Симбиозата сред тези творби на изкуството, играта с отраженията и силуетите и пресъздаването на тайнствените истории, като че ли запечатани в старите огледала, е дело на куратора на изложбата Емил Чушев.

Експозицията влияе съвсем физически върху чувствата на посетителите и слага забавни въпроси, свързани с пространствените им усещания. Влезете ли в галерията, неизбежно ставате част от изложбата. В огледалата можете да видите самобитни портрети на скулптурните отблясъци, както и своя персонален портрет, пречупен през неподозирани за вас ракурси и гледни точки, а с повече игра фантазията ще „ съзрете “ и портрети на хора, заставали пред огледалото в предишното и непокътнати в неговата „ памет “.

Огледалото е предмет, който постоянно се е считал за претрупан с мистични и вълшебен сили. Едни го назовават тунел към различен свят, а за други то е врата, която може да се „ отваря “ и в двете направления – както да ни дава краткотраен достъп до отвъдното, по този начин и да пропуща сили от разнообразни измерения в нашия свят. Затова огледалото изисква особено отношение и почитание. Колекцията е подбирана грижливо и с прочувствена ангажираност през последните 30 години от Франция, Италия и Австрия. В нея има експонати в жанр сецесион, барок, непокътнати са истинските стъкла на част от огледалата, може да се види позлата с розово злато и майсторски направена дърворезба по рамките. Скулптурите, които композиционно допълват огледалата, са творби на Нели Христова, Крум Дамянов, Борис Гондов, Пенчо Добрев, Нина Лишовска, Валентин Митев и Благица Здравковска.

В продължение на епохи магьосници и пророци са утвърждавали, че вглеждайки се в огледало виждат неща, недостъпни за простосмъртните. Древните познания са свидетелствали, че огледалата са
канали на енергийните потоци.

Личности с мистична настройка от целия свят се взирали в отразяващи обекти – огледала, и изпадали в особени прочувствени положения. Тази процедура датира още от Древния Египет, част е от гръцката митология, минава и през римските чародеи и средновековните магьосници, като стига и до през днешния ден, където всеки може да откри своето интимно и персонално прекарване, посещавайки изложбата „ Силуети в огледалото “ в изложба „ Нюанс “ и отдавайки се на любопитни зрителни открития с помощта на характерната класификация на обектите.

Източник: Монитор
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР