Изложба ще представи всички проекти за експозиционен център и концепции

...
Изложба ще представи всички проекти за експозиционен център и концепции
Коментари Харесай

Изложба представя всички предложения от международния конкурс за нов градски център на Търново

Изложба ще показа всички планове за експозиционен център и концепции за територията на Старото военно учебно заведение, оценени в границите на интернационалния архитектурен конкурс „ Ново сърце за Стария град “. Организираната от Община Велико Търново професионална конкуренция бе за планиране на първата постройка, с която ще бъде сложено началото на построяването на новата централна градска част, както и за градоустройствено решение за целия терен от 190 декара – Старото военно учебно заведение. На база най-хубавите градоустройствените оферти за обновяването на територията и след публично разискване на концепциите в тях ще започва процедура по актуализиране на устройствените проекти за територията на новия градски център.
 islojba_1280x853  islojba1_1280x853
Експозицията ще бъде подредена в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ и ще покаже всички 62 разработки, подадени от архитекти от повече от 15 страни. Всеки искащ ще може да се запознае с предложенията от 6 август до 14 септември, в границите на работното време на залите, чийто адрес е ул. „ Рафаел Михайлов “ №2. Организатор на изложбата е Община Велико Търново.

Проектите и концепциите за територията бяха оценени от реномирано деветчленно жури, включващо архитекти с потвърдена експертиза от шест страни, чийто ръководител бе проф. доктор Георгий Станишев. На първо място комисията класира препоръчаните планови решения на италианския проектант Клаудио Нарди. Второто място бе за плана на арх. Диего Терна /Италия/, а на трето място е създаването на „ Стивън Джордж Интернешънъл “ – България.

С класирания преди всичко проектант следва подписване на контракт за разработване на капиталов план за експозиционния център и осъществяване на нужните процедури за обезпечаване на финансиране за построяването му. С този план за постройка Община Велико Търново ще кандидатства по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Наборът от всички 62 концепции за градоустройствено решение за Старото военно учебно заведение ще бъде употребен за правенето на нов обстоен организационен проект за територията от 190 декара.

Още във времето за приемане на планове, Международният архитектурен конкурс провокира утвърждението на архитекти от целия свят. Докато траеше срокът за подаване на разработките, от разнообразни страни дойдоха благодарствени писма до управлението на Община Велико Търново и екипа, провел професионалната конкуренция. Такива изпратиха и представители на архитектурната колегия, които не са съумели да се включат в състезанието. Въпреки това, те показват своите доста положителни усещания от организацията, забавната задача на състезанието и опцията да се срещнат с проблематиката на Велико Търново, на жителите на града и техните потребности.

Благодарствени писма идват от архитекти от целия свят и след класирането на плановете. Участници от България, Бразилия, Италия и други страни, чиито разработки не са измежду премираните, правят оценка опцията да премерят сили със свои сътрудници от целия свят и показват вяра, че и други български общини ще последват образеца на Велико Търново. В своите писма архитектите споделят и желанията си да посетят Старата столица и да прегледат изложбата, представяща всички подадени планове в интернационалния архитектурен конкурс.

В изложбата ще бъде включен и план на проектант, практикуващ в Канада, който постъпва в Община Велико Търново след приключване на периода за подаване на оферти поради закъснение на куриерската услуга. Проектът е върнат на подателя и не е позволен до конкурсната конкуренция. Въпреки, че тази разработка не е позволена за разглеждане, задграничният участник се свърза с възложителя и изрази своето предпочитание да я даде на Общината за присъединяване в изложбата.

„ Преди да бъдем архитекти, ние сме хора, имаме вяра в човечността и работим за публичните ползи. Искаме да създадем нашите градове по-добри за живеене. Искаме да покажем по какъв начин Велико Търново може да бъде един по-добър град “, споделя участникът.

Желание и желание за посещение във Велико Търново при първа опция показват и от екипите на арх. Клаудио Нарди и арх. Диего Терна, чиито планове и концепции бяха класирани на първо и второ място. По време на своите визити архитектите оферират да срещнат великотърновската общност със своите разработки и оферти за експозиционен център и за градоустройствено решение за новия градски център.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР