Изложба с най-отровните риби на Земята бе открита днес в

...
Изложба с най-отровните риби на Земята бе открита днес в
Коментари Харесай

Пловдив стана дом на най-отровните риби на планетата

Изложба с най-отровните риби на Земята бе открита през днешния ден в Природонаучния музей в Пловдив. Експозицията е формирана от 56 типа , като събирането им е лишило към две години и половина.

„ Тази експозиция е извънредно новаторска, тъй като сходна галерия до момента не се е състояла на никое място по света. Това са най-отровните риби на планетата ", съобщи шефът на Природонаучния музей доктор Огнян Тодоров.

" Като цяло можем да разделим отровните риби на две категории – такива, които могат непосредствено да инжектират отровата си, и такива, които я носят в себе си и са рискови за изразходване. До всеки аквариум сме сложили табло с цялостна информация за съответния тип, като е значимо да се означи, че постоянно посетителите би трябвало сносно да се вглеждат, защото доста от тези риби се сливат прелестно с околната среда и са сложни за забелязване “, добави доктор Огнян Тодоров.

От тези, които инжектират отрова, най-опасна е рибата-камък. Тя може да убие човек едвам за три часа, като отровата й няма антидот.

От рибите, които носят отрова в месото си, най-интересни са тези от типа фугу. Те се смятат за огромен деликатес в някои азиатски страни като приготвянето им е същинско предизвикателство даже и за най-големите готвачи в света, заради което се изисква те да имат специфичен документ. Натравянето с месо на тази риба е смъртоносно, като няма антидот.

Важна част от експозицията заемат и акулите. „ В момента търсим метод да закупим 10-тонен аквариум, защото акулите и морените, които имаме, набъбнаха много и имат потребност от повече пространство. Вече е планиран този огромен аквариум като сега търсим финансиране. Когато бъде подготвен, той ще е най-големият в България “, добави доктор Огнян Тодоров.

Рибите са набавени от разнообразни точки на света - Шри Ланка, Индонезия, Малайзия и доста други места. В Природонаучния музей могат да бъдат прегледани още скатове, лъвски риби, риба скорпион, морски гоблин, змиорка и още доста други.

На откриването на изложбата участва и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той остана впечатлен от видяното и още веднъж изрази удовлетворение от развиването на музея през последните години.

„ Природонаучният музей се трансформира в обичано за мен място през последните 8 години. Тази знакова постройка, която е била техническата работа на община Пловдив още през 1885 година, беше в окаяно положение. Освен огромния ремонт, който извършихме, имахме шанс да попаднем на подобен екип и мога умерено да заявя, че това е най-прекрасният музей в България “, съобщи Иван Тотев, като посочи, че той е и най-посещаваният, като съответно носи и високи доходи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР