Изложба с фотоси от филми и постановки с магнетичното участие

...
Изложба с фотоси от филми и постановки с магнетичното участие
Коментари Харесай

Казали на Катя Паскалева, че не става за кино

Изложба с снимки от филми и постановки с магнетичното присъединяване на Катя Паскалева подредиха от Съюза на артистите в градинката „ Кристал “ в чест на 75 години от рождението на звездата. Театроведът Тинка Николова е куратор на експозицията „ Жената със 100 лица “, която може да бъде забелязана до 8 юни.  

Катя Паскалева, една от най-харизматичните дами в БГ киното, е призната във ВИТИЗ през 1963 година – от раз и без подготовка. Учи в класа на Методи Андонов дружно със Стефан Данаилов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Милен Пенев, Марин Янев... Дебютира на екрана през 1967-а с дребна роля в „ Отклонение ”. Сред най-известните й водещи облици са Стефка във „ Вилна зона ” на Едуард Захариев, Лиза Стрезова в „ Звезди в косите, сълзи в очите ” на Иван Ничев, Мария в „ Спирка за непознати ” на Иван Росенов, Милица в „ Бедният Лука ” на Яким Якимов... Тя е с Невена Коканова, Емилия Радева, Милка Туйкова и Катя Чукова в  „ Матриархат ” на Людмил Кирков.

През 1972-а в Панама Катя Паскалева получава премия за своята Мария в „ Козият рог ” на Методи Андонов, през 1973-а й връчват „ Фемина ” в Брюксел, през 1976-а я отличават за принос в развиването на международното кино в Карлови Вари. Тогава отнася и „ Златна роза ” за „ Вилна зона ”. Има още серия от призове, само че те са последното, което я вълнува. А при започване на кариерата й споделят, че лицето й не става за кино. Тя обаче работи с най-големите режисьори в седмото изкуство и на сцената - Боян Дановски, Методи Андонов, Леон Даниел, Крикор Азарян... В края на 60-те и началото на 70-те играе в фамозния тогава Пазарджишки спектакъл. След това идва в Сатирата и в спектакъл „ София “. Под прожекторите е Албена на Йовков, Нина Заречная в „ Чайка " от Чехов, Розалинда в „ Както ви се харесва ” на Шекспир, Сара в „ Любовникът ” от Харолд Пинтър... От 1967-а до 1979-а Катя е омъжена за огромния художник Георги Божилов-Слона, а по-късно до последно е с втория си брачен партньор, режисьора Иван Росенов, който умира от рак шест години след нея.

През 2001-а на въпроса „ Има ли нещо, за което съжалявате? ” отговоря: „ Разбира се – за доста неща. Но на първо време постоянно диря повода и виновността у себе си. Нося и тоталното страдание за това, че моят живот е минал в условия с наставления – системата глътна две-трети от него. И по тази причина нямам действително самочувствие, нито дарба сама да притежавам нещата. Все още се чувствам, че се озъртам, към момента се пипвам, че нямам доверие в себе си. Има моменти, в които нуждая се някой да ми каже какво да върша - ето това са непоправимите провали над природата ми, до известна степен осакатена от метода на живот, който бяхме принудени да водим. ” Катя Паскалева, която се посвети на милионите фенове, умря на 23 юли 2002 година единствено на 56 години. Тя подари себе си на публиката, написа тогава Съюзът на артистите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР