Изложба с документи на тема „Русия и възстановяването на българската

...
Изложба с документи на тема „Русия и възстановяването на българската
Коментари Харесай

Експозиция в Бяла показва възкръсването на българската държавност

Изложба с документи на тематика „ Русия и възобновяване на българската държавност 1878 – 1885 г.” ще бъде показана на 1 март от 10:00 ч. в Историческия музей в Бяла. Тя е взаимна с Държавна организация „ Архиви “. Град Бяла е вторият град след Свищов, в който след извоюваната независимост е основана българска административна власт. В къщата-музей на експозиция „ Освободителна война “, от 20 юли до 13 август 1877 година, е била основната квартира на съветския самовластник и император Александър ІІ.
Изложбата наблюдава времето от Санстефанския кротичък контракт, подписан на 3 март 1878 година, когато България се появява на политическата карта на Европа и света, до провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 година
Експозицията е представяна в Народното събрание на България и в Държавната Дума на Руската федерация. Тя е формирана от фундаменталните документи за българските държавни институции, за построяването на Народното събрание и приемането на първата конституция, основаването на обособените министерства, културните институции и армията.
Изложбата ще открие градоначалникът на Бяла Димитър Славов. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще посети на националния празник 3 март експозицията „ Освободителна война “ на Исторически музей-Бяла.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР