Изложба, посветена на Българската антарктическа експедиция, ще бъде открита в

...
Изложба, посветена на Българската антарктическа експедиция, ще бъде открита в
Коментари Харесай

Изложба на Българската антарктическа експедиция представят в Смолян

Изложба, отдадена на Българската антарктическа експедиция, ще бъде открита в сряда в Областна администрация – Смолян, от 17,30 часа, заяви Мирослав Цветанов – координатор на просветителната стратегия на Националния център за полярни проучвания към СУ „ Климент Охридски “.
Цветанов е и създател на изложбата, участник в 25-тата и 26-тата Българскa антарктическa експедиция.
Смолян е градът, в който за първи път ще бъде изложена цялостната експозиция от 234 фотографии, представящи естествената среда, флората, фауната и работата на българските и задграничните учени на о-в Ливингстън.

Събитието ще бъде намерено от ръководителя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, и регионалния шеф на Смолян Недялко Славов.
На нея ще участват още Драгомир Матеев - началник на логистика на БАЕ, и Йордан Йорданов – дълготраен пълководец на Българската антарктическа база.
По време на откриването проф. Пимпирев ще показа кино лентата на Българска национална телевизия „ Полярни откриватели “ с създател Мария Чернева. Филмът отразява активността и всекидневието на българските учени на остров Ливингстън по време на приключилата по-рано тази година 27-ма Българска антарктическа експедиция.
За събитието от катедра „ Геология, палеонтология и изкопаеми горива “ към Софийския университет ще бъдат показани 30 теренни мостри, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиона години в Антарктика.
Образователната стратегия към Националния център за полярни проучвания е с дълготрайна устременост към учениците от главния и междинния курс на образование. Нейната цел е обединяването на младежите към една научна среда и построяването на връзки с изтъкнати персони в региона на науката, прецизира Мирослав Цветанов.

/нос Смолян/
Като част от събитието на 18 и 22.10.2019 година ще бъдат проведени образователно-информационни срещи с учениците от гр. Смолян и региона.
Лекциите ще бъдат водени от създателя на изложбата Мирослав Цветанов с екип от APECS България /Асоциация на младите полярни изследователи/в състав: Стефан Велев, Ралица Събева и Деница Апостолова.
На 18 и 22 октомври в кинозалата на регионалната администрация ще бъдат прожектирани документални филми, отдадени на Българската антарктическа експедиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР